Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Belgradā lēnām aprod ar Kosovas neatkarību

Lai gan Serbija neatzīst Kosovas neatkarību, robeža starp Serbiju un Kosovu ir īsta. Visiem, kas ceļo ar citās valstīs reģistrētām automašīnām, nākas iegādāties gan Kosovas, gan Serbijas autotransporta apdrošināšanu. Lielākoties no bijušās autonomijas uz Serbiju brauc serbi, kuru spēkratiem nav jauno Kosovas numuru.

Albāņi uz Belgradu dodas reti un parasti brauc ar maršruta autobusu no Prištinas uz Belgradu. Prištinas automehāniķis Osmans Kondželi, kurš pēc operācijas Belgradas militārajā hospitālī uz pārbaudēm turp dodas ik pēc trim mēnešiem, nebraucot uz Serbiju ar savu mašīnu. Kas zina, vai, ieraugot automašīnu ar Kosovas numuru, kādam nerastos vēlēšanās to sadauzīt. Vīrietis brīvi runā serbu valodā, un, uzturoties Belgradā, viņam problēmas neesot radušās. Domā par finansēm "Metālrūpniecība apstājusies, ķīmiskā industrija arī. Lai rūpniecība varētu atdzīvoties, vajadzīgi kredīti. Šobrīd Starptautiskais Valūtas fonds ir gatavs piešķirt aizdevumu, un tad jau arī Eiropas Savienība (ES) aizdos," aktuālākās problēmas sarunā ar Dienu iezīmēja Serbijas laikraksta Danas redaktors Mihailo Ramačs. Pašlaik tiekot runāts par diviem miljardiem eiro, kas Serbijai neesot daudz, taču šie līdzekļi varētu dot impulsus ekonomikai. Nemaz neesot līdzekļu lauksaimniecības atbalstam.

Kosovas neatkarības atzīšana nozīmētu prezidenta partijas nāvi

"Es nezinu, kādu atbildi par neatkarīgas Kosovas pasludināšanu dos starptautiskā tiesa. Drīzāk atbilde būs neitrāla. Man neatkarīga Kosova ir acīmredzams fakts. Valstis, kas to atzina, to izdarījušas uz visiem laikiem," teica M.Ramačs. Serbija nevarot atgūt Kosovu. Tomēr droši prognozējams, ka Serbija neatzīšot Kosovas neatkarību, uzskata Danas redaktors. To nevarot izdarīt pat populārākais šejienes politiķis, valsts prezidents Boriss Tadičs. Paziņojums par Kosovas neatkarības pasludināšanu nozīmētu politiķa vai veselas partijas nāvi. M.Ramačs uzskata, ka Kosovas albāņi nekad neesot sevi uzskatījuši par Serbijas pilsoņiem. Vienmēr albāņi un serbi dzīvojuši it kā divas paralēlas dzīves. Nākotnē drīzāk vajadzētu izveidot ekonomiskos un kultūras kontaktus, pat bez diplomātisko attiecību izveidošanas starp Belgradu un Prištinu.

Mieles par Kosovu

Belgradas centrā redzami jauni cilvēki, kas vienu blakus otram novietojuši Serbijas un Krievijas karogus. Šiem cilvēkiem nav pieņemama valdības deklarētā virzība uz ES un esošā situācija Kosovā. Kāds plakāts vēstī, ka NATO esot pielīdzināms fašismam. "NATO ir jaunie fašisti, bet ES — NATO civilā sastāvdaļa. Tā ir daļa no globālisma. Mums nav ko darīt ES un jāizvēlas, ar ko būt kopā. Domāju, ka tā ir Krievija. Vajag viest skaidrību par Kosovu, kas de facto pieder albāņiem, bet de jure — serbiem," stāstīja bankas darbinieks Darko Jovanovičs. Vietējais taksists Slobodans Mamuzičs teica, ka valdība neko nevarot izdarīt Kosovas problēmas risināšanā, tāpēc vajadzētu tam ziedot mazāk laika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits