Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Turkmenistānas prezidenta vēlēšanu uzvarētājs paredzams

Berdimuhamedovs grib valdīt līdz mūža galam

Centrālāzijas valstī Turkmenistānā svētdien gaidāms liels notikums – valsts prezidenta vēlēšanas. Tajās pašreizējam prezidentam Gurbanguli Berdimuhamedovam, kurš valsti pārvalda jau desmit gadu, pretī stāsies astoņi kandidāti. Tas ir rekordliels skaits, tomēr nav šaubu, ka šie cilvēki ir tikai izkārtnes, lai radītu iespaidu par sāncensību, jo Turkmenistānā nekad nav notikušas demokrātiskas vēlēšanas, piektdien lasāms avīzē Diena.

Visuresošais Berdimuhamedovs, kurš ir izveidojis savas personības kultu, nesen panāca grozījumus konstitūcijā, lai varētu valdīt līdz mūža galam. Tādējādi viņš Turkmenistānu padarīs vēl vairāk līdzīgu pasaulē nebrīvākajai valstij Ziemeļkorejai. 

Nav gandrīz nekādu šaubu, ka Berdimuhamedovs uzvarēs trešajās prezidenta vēlēšanās pēc kārtas, lai gan šoreiz tajās ir ļauts piedalīties arī politiķiem, kuri nepārstāv valdošo Turkmenistānas Demokrātijas partiju. Neviens no pārējiem astoņiem kandidātiem nav plaši pazīstams, tāpēc vēlētājiem nebūs grūti izdarīt savu izvēli.

Pats Berdimuhamedovs gan ir centies radīt iespaidu, ka vēlas sajust konkurentu elpu pakausī. Prezidents decembrī valsts kontrolētās televīzijas pārraidē izklāstīja savu priekšvēlēšanu programmu un paziņoja, ka vairs neizmantos viņam piešķirto ētera laiku, mudinot to atvēlēt pārējiem kandidātiem, vēsta Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība. Viņš arī norādīja, ka šīs vēlēšanas "apliecinās mūsu cilvēku politisko aktivitāti un briedumu, viņu gribu noteikt valsts nākotni".

Tajā pašā laikā Turkmenistānas televīzija ik dienu demonstrē pozitīvus sižetus par valsts vadītāju. Piemēram, pagājušajā nedēļā valsts iedzīvotājiem bija iespēja ielūkoties ekskluzīvā muzikālā priekšnesumā, ko Berdimuhamedovs sniedza strādniekiem Ahala reģionā. Nesen kādā pasākumā viņš kopā ar saviem mazdēliem uzstājās kā dīdžejs.

Turkmenistānā nav reālas politiskās opozīcijas, pilsoņiem ir liegta pulcēšanās, vārda un reliģijas brīvība. Iedzīvotājiem nav pieejami alternatīvi mediji valdības kontrolētajiem. Nupat publicētajā brīvības un demokrātijas uzraudzības organizācijas Freedom House ziņojumā par brīvību pasaulē Turkmenistāna atzīta par "nebrīvu" valsti.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 10. februāra, avīzē Diena!
 

Top komentāri

gunti
g
Ir daudz valstis,kur iedzivotajus no cits cita nogalinasanas un kartibas uzturesanai drosai dzivosanai var tikai ar personibas valsts vadisanu.Tikai,ka tas nomirst sakas jukas,vai pec pertiku metodes kads cits ar savu piekriteju bandu to nogaz.Pat eiropa redzams ka ar liberalizmu un demokratijam nedaudzie aplaupa ,paverdzina un nogalinacitus cilvekus.Civeku vairakumam ir pertiku nelidzjutiba un zagatu-ar tiksmi uz spozam lietam,daba
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits