Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Brauns apliecina uzticību Bušam

Lielbritānija nostiprina ASV ciešākā sabiedrotā statusu

ASV prezidents Džordžs V.Bušs un Lielbritānijas premjers Gordons Brauns pirmdien paziņoja, ka vajadzības gadījumā varētu pastiprināt sankcijas pret Irānu, ja tā nepiekritīs "sadarbības piedāvājumam". G.Brauns paziņoja, ka Lielbritānija palielinās karaspēku misijā Afganistānā. Šie paziņojumi vēlreiz apliecināja abu sabiedroto ciešo draudzību, kas nav mainījusies arī pēc Lielbritānijas premjeru maiņas pagājušā gada augustā.

Brīdina Irānu


Londonā pēc abu valstu līderu tikšanās, kuras laikā tika pārrunāti arī jautājumi, kas skar Irāku, Zimbabvi, Dārfūru un Mjanmu, viņi nāca klajā ar vēstījumu, kas veltīts Irānai. Abi politiķi pauda stingru pozīciju, ka Eiropa un ASV lietos stingru darbību, lai iesaldētu Irānas lielākās bankas ārvalstu aktīvus un ieviesīs jaunas sankcijas pret tās gāzi un naftu, ja šī valsts nesāks dialogu un nepārtrauks urāna bagātināšanu, kas varētu tikt izmantots kodolieroču ražošanā. ANO jau vairākkārt pastiprinājusi sankcijas pret Irānu, tomēr tā tikpat regulāri tās ir pārkāpusi. "Es atkārtoju, ka mēs darīsim visu nepieciešamo, lai Irāna apzinātos, kādu izvēli tā izdarīs - sākt darboties kā pilntiesīgam un cienītam starptautiskās sabiedrības loceklim vai saskarties ar jaunām sankcijām," G.Braunu citē AP.

Vēršoties pie Irānas, Dž.V.Bušs sacīja: "Jūs sakāt, ka jums ir suverēnas tiesības, bet jums nepieder to uzticība, kas jūs rūpīgi novēro, kad tiek veikta urāna bagātināšana." "Viņi saskaras ar nopietnu izolāciju, un cilvēki, kas cieš, ir Irānas ļaudis," viņš piebilda.

Lielbritānijas valdības vadītājs solīja, ka tiks papildināts britu kontingents Afganistānā. Uz turieni tiks nosūtīti 230 inženieru, loģistikas personāls un militāri instruktori, tādējādi Lielbritānijas bruņoto spēku personāla skaits šajā valstī pārsniegs 8000.

Paliks Irākā


G.Brauns arī apliecināja, ka nepavēlēs uzsākt britu karavīru skaita samazināšanu Irākā. "Irākā ir palikuši darbi, kas mums ir jāizdara, un mēs to turpināsim, un nenotiks sasteigta karaspēka izvešana," sacīja G.Brauns. Iepriekš Lielbritānija paziņoja, ka līdz gada beigām plāno izvest no Irākas 4000 tur palikušo britu karavīru. G.Brauns prezidentu Dž.V.Bušu raksturoja kā "īstu Lielbritānijas draugu", bet ASV prezidents uzslavēja britu premjeru par cīņu pret terorismu un sacīja, ka "mūsu interesēs" ir palīdzēt cilvēkiem Afganistānā un Irākā.

Abu valstu līderu tikšanās notika Dž.V.Buša Eiropas apciemojuma laikā, ko daudzi pirms tās sākuma nodēvēja par pēdējo viņa prezidentūras laikā. Tomēr pats ASV prezidents šādus izteikumus noraidīja un nosauca par "spekulācijām".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits