Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Būt vai nebūt ES: Britiem grūti iegūt atbalstu

Lielbritānijas valdības vadītājs Deivids Kemerons ar diplomātisku ofensīvu mēģina panākt atbalstu savai Eiropas Savienības (ES) reformu paketei. Vienošanās par to ir būtisks priekšnoteikums, lai viņš varētu aicināt britus 2017. gada gaidāmajā referendumā balsot par palikšanu ES. Reformas ietver četrus galvenos punktus: ekonomisko pārvaldību, konkurētspēju, suverenitāti un labklājības sistēmu.

Citas dalībvalstis, arī Latvija, ir gatavas atbalstīt Lielbritānijas piedāvājumu konkurētspējas un ekonomiskās pārvaldības jomā (gan ar zināmām iebildēm), taču smagākās diskusijas gaidāmas tieši par pabalstu ierobežojumiem un nacionālo parlamentu veto tiesībām. Kā atzinuši vairāku dalībvalstu līderi un augstas Eiropas Komisijas amatpersonas, tās ir teju neizpildāmas prasības, ja vien netiek grozīts Lisabonas līgums, taču tas ir maz ticams.

Ekonomiskās pārvaldības jomā Kemerons vēlas, lai tiktu skaidri definētas attiecības starp 19 eirozonas valstīm un deviņām pārējām dalībvalstīm. Proti, lai eirozonas valstis nevarētu izbalsot Lielbritāniju jautājumos, kas skar vienoto tirgu. Konkurētspējas jomā Lielbritānijas valdība vēlas panākt labāku un efektīvāku regulējumu biznesam, mazinot administratīvo un birokrātisko slogu. Suverenitātes jautājumos ir prasība atteikties no federālisma virziena un padarīt spēcīgāku nacionālo parlamentu lomu, dažos jautājumos tiem paredzot tiesības bloķēt ES tiesību aktus. Savukārt labklājības jomā Kemerona vēlme ir, lai citu dalībvalstu pilsoņiem, kas ieradušies uz dzīvi Lielbritānijā, pieeja dažādiem pabalstiem būtu tikai pēc četriem valstī nodzīvotiem gadiem.

Kā Rīgā īpaši sarīkotā diskusijā stāstīja Lielbritānijas vēstniece Sāra Kaulija, pašlaik notiek aktīvs sarunu process starp Kemeronu un dalībvalstu līderiem. Vēstniece īpaši uzsvēra, ka attiecībā uz sensitīvo jautājumu par pabalstu ierobežošanu Lielbritānija ar to nedomājot atteikšanos no tādas ES pamatbrīvības kā brīva darbaspēka kustība, runa esot tikai par ierobežotu piekļuvi labklājības sistēmai. "Kā norādījis premjerministrs, 40% no imigrantiem, kas ierodas Lielbritānijā, pārtiek no pabalstiem, un tas ir smags slogs mūsu sociālajai sistēmai," valdības pozīciju skaidroja Kaulija.

Pilnīgi pretēju viedokli pauda Lielbritānijas bijušais vēstnieks Latvijā un Londonā bāzētā Eiropas Reformu centra ārpolitikas direktors Īans Bonds, kurš pārstāv Leiboristu partiju. Viņš atzina, ka no ģeopolitiskā viedokļa sliktāku laiku šāda referenduma rīkošanai grūti iedomāties, ņemot vērā gan bēgļu krīzi un Sīrijas konfliktu, gan līdz šim neatrisināto Krimas un Ukrainas jautājumu.

"Deivids Kemerons ir līdzīgs mazam bērnam, kurš brīdī, kad deg māja, kliedz, ka grib saldējumu," skarbi premjera rīcību raksturoja Bonds.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 14.decembra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits