Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Čīlē saistībā ar dziedātāja Viktora Haras nogalināšanu aizturētas bijušās militārpersonas

Trešdien Čīlē aizturētas četras bijušās militārpersonas, kas tiek turētas aizdomās par līdzdalību dziedātāja un dziesmu autora Viktora Haras nogalināšanā pēc 1973.gada apvērsuma, kas aizsāka Augusto Pinočetas diktatūru.

Hara tika nogalināts pāris dienas pēc kreisi noskaņotā prezidenta Salvadora Aljendes gāšanas, un viņa nāve kļuva par simbolu politiskajai vardarbībai un cilvēktiesību pārkāpumiem, kas plosīja Latīņameriku septiņdesmitajos gados.

Čīles prokuratūra ir apsūdzējusi divus bijušos leitnantus - Ugo Sančesu un Pedro Barjentosu - Haras nošaušanā, un vēl sešas personas tiek turētas aizdomās par līdzdalību šajā noziegumā. Sančess tika aizturēts trešdien. Viņš policijai padevies pats, informēja tiesnesis.

Barjentoss dzīvo ASV, un Čīle pieprasīs viņa izdošanu. Policijai pašas padevušās arī trīs bijušās militārpersonas, kas apsūdzētas līdzdalībā Haras slepkavībā. Gaidāms, ka drīzumā padosies arī ceturtais apsūdzētais, informēja viņa advokāti.

Hara tika arestēts pāris dienas pēc 1973.gada 11.septembra apvērsuma. Viņš tika aizturēts Valsts tehniskajā universitātē reizē ar studentiem un mācībspēkiem un nogādāts Santjago stadionā, kas tūlīt pēc apvērsuma tika izmantots par spīdzināšanas centru un tagad pārdēvēts Haras vārdā. Aculiecinieku sniegtā informācija liecina, ka Hara tika spīdzināts vairākas dienas, līdz 16.septembrī tika nošauts. Viņa līķis tika atrasts trīs dienas vēlāk. Tas bija izmests netālu esošajā kapsētā.

Haras ģimene ir izteikusi gandarījumu par Čīles varasiestāžu izdotajiem astoņiem aresta orderiem un paudusi cerību, ka progress šajā lietā palīdzēs atrisināt arī citus Pinočeta diktatūras laika noziegumus. Haras lieta iepriekš slēgta jau vairākkārt, bet atkal no jauna atvērta. 2003.gadā izmeklēšanu atsāka tiesnesis Huans Guzmans, kurš izmeklē arī pret Pinočetu ierosinātās lietas.

Pinočeta diktatūras laikā no 1973.gada līdz 1990.gadam tika nolaupīti un nogalināti aptuveni 3000 cilvēku. Vēl aptuveni 28 000 tika pakļauti spīdzināšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits