Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Dienvidkoreja veidos fondu atkalapvienošanās ar Ziemeļkoreju vajadzībām

Dienvidkoreja ceturtdien paziņoja, ka šogad izveidos fondu, lai sagatavotu iespējamu atkalapvienošanos ar Ziemeļkoreju. Starpvalstu jautājumus kārtojošā Apvienošanās ministrija paziņoja, ka viena no tās politikas prioritātēm šogad būs praktiska gatavošanās atkalapvienoties ar ziemeļu kaimiņu, tostarp fonda izveide.

Ministrija arī sola aktīvi iesaistīties "atkalapvienošanās diplomātijā", cenšoties rast starptautisku atbalstu Seulas politikai un apgūstot Vācijas pieredzi. Ministrija nesniedza sīkākas detaļas, kas veiks iemaksas fondā un cik liels tas būs.

Jautājums par to, kā finansēt milzīgās atkalapvienošanās izmaksas, izvirzījās 2010. gadā, kad prezidents Ļi Mjunbaks ierosināja ieviest īpašu nodokli.

Prognozes par sešas desmitgades šķirto bagātās Dienvidkorejas un nabadzīgās Ziemeļkorejas apvienošanās izmaksām ir ļoti dažādas. Ienākumu līmenis uz vienu iedzīvotāju komunistiskajā Ziemeļkorejā ir aptuveni 5% no ienākumiem kapitālistiskajā Dienvidkorejā.

Ministrijas finansētā pētījumā aplēsts, ka pirmajā gadā pēc atkalapvienošanās izdevumi pamata sociālajām vajadzībām ziemeļkorejiešiem sasniegtu 55 triljonus vonu (27,3 miljardus latu), bet kopā ar medicīniskajiem izdevumiem, pensijām un citiem pabalstiem - 249 triljonus vonu (116,3 miljardus latu) jeb ceturtdaļu no Dienvidkorejas 2010.gada nacionālā ražošanas apjoma.

Aptaujas pirms Ziemeļkorejas līdera Kima Čenira nāves 17.decembrī un varas nodošanas viņa dēlam rādīja, ka dienvidkorejiešu vidū mazinās entuziasms apvienoties ar ziemeļiem, it īpaši jaunatnes vidū.

Apvienošanās ministrs Ju Vuiks trešdien jauniešu atturīgo attieksmi pret atkalapvienošanos nodēvēja par ļoti satraucošu, uzsverot, ka ieguvumi ilgtermiņā pārsniegs izmaksas. "Atkalapvienošanās nav izvēles jautājumus, bet gan kaut kas, kas mums ir jāizdara, (..) tā būtu vēsturiski nodevīga rīcība, ja mēs izvairītos no atkalapvienošanās naudas dēļ," uzrunā koledžas studentiem paziņoja ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits