Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ģenerālis: NATO spēki spēki sasnieguši svarīgu posmu Afganistānas karā

NATO spēki sasnieguši svarīgu posmu Afganistānas karā, trešdien paziņojis britu ģenerālleitnants Eidrians Bredšovs, norādot, ka, ārvalstu karavīriem gatavojoties atstāt šo valsti, nemiernieki zaudē savu ietekmi, bet vietējie afgāņu spēki pieņemas spēkā.

Sniedzot visnotaļ pozitīvu skatījumu uz kara attīstību, NATO vadītās operācijas komandiera vietnieks Bredšovs norādīja, ka ienaidnieka uzbrukumu skaits 2011.gadā samazinājies par desmit procentiem un gaidāms, ka samazināsies arī turpmāk, līdz 2014.gadā ārvalstu kaujas spēki atstās Afganistānu.

"Mēs atrodamies svarīgā posmā (..), sākot nodot arvien vairāk un vairāk atbildības mūsu afgāņu partneriem, mēs konstatējam, ka nemiernieki pakļauti spiedienam," atzīmēja Bredšovs, piebilstot, ka progress visticamāk tiks saglabāts arī turpmāk.

Lai gan talibi pagājušajā mēnesī sarīkoja vērienīgu uzbrukumu Kabulai, afgāņu drošības spēki veiksmīgi tika ar to galā, norādīja Bredšovs, uzsverot, ka tas bija pirmais veiksmīgais uzbrukums galvaspilsētai septiņu mēnešu laikā, lai gan nemiernieki gandrīz nepārtraukti mēģina uzbrukt Kabulai.

Pēdējo septiņu mēnešu laikā arestēti vai nogalināti aptuveni 400 nemiernieku kaujinieki, kas plānojuši uzbrukumus galvaspilsētai, informēja Bredšovs.

Gūti panākumi arī bijušo kaujinieku integrēšanā pilsoniskajā sabiedrībā. To cilvēku skaits, kas pievienojušies reintegrācijas programmai, kopš decembra pieaudzis par 40%, kopumā aptverot vairāk nekā 4000 bijušo kaujinieku, norādīja Bredšovs.

NATO plāno nodot kontroli pār drošību valstī afgāņu spēkiem nākamā gada laikā, lai jau 2014.gadā ārvalstu kaujas spēki varētu pilnībā atstāt Afganistānu.

Bredšovs uzskata, ka pārejas process ir stabils, bet sabiedrotie gaidot uz Francijas prezidenta vēlēšanām, kad arī noskaidrosies Parīzes turpmākie nolūki.

Francijas prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas uzvarētājs - opozīcijā esošo sociālistu kandidāts Fransuā Olands - ir solījis izvest Francijas karavīrus no Afganistānas jau līdz 2012.gada beigām, proti, gadu ātrāk nekā to plānoja darīt pašreizējais prezidents Nikolā Sarkozī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits