Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Grenlandes ledāji kūst biedējošā tempā

Klimata pārmaiņu dēļ Grenlandes ledāji kūst tādā tempā, ka jau ir paaugstinājies jūras līmenis, tādējādi apdraudot piekrastes pilsētas visā pasaulē, brīdina pētnieki.

Aptuveni 40-50% planētas iedzīvotāju dzīvo pilsētās, kas jūras līmeņa celšanās gadījumā ir neaizsargātas. Tādas pilsētas kā Ņujorka, Maiami, Losandželosa, Tokija un Mumbaja ir īpaši apdraudētas, ja jūras līmenis celsies vēl vairāk, liecina akadēmiskajā žurnālā Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) publiskota pētījuma kopsavilkums.

Pētījuma autori modelēja ledus apjoma pieauguma un zuduma bilanci, secinot, ka 46 gadu laikā ledus zuduma temps pieaudzis pat sešas reizes, kas ir vēl straujāk par līdzšinējām aplēsēm.

Ēriks Rignots, pētījuma līdzautors, norādīja, ka secinātais "ilustrē, cik dramatiski pieaugusi ir masveida ledus kušana Grenlandē, kas ir sekas klimata pārmaiņām." 

Kopš 1972. gada Grenlandes ledāju kušanas dēļ pasaules jūru un okeānu līmenis paaugstinājies par 13,7 milimetriem, aplēsts pētījumā. Grenlandes ledāju kušana aizvien ir pasaulē lielākais ūdens līmeņa celšanās cēlonis. Pašreizējās tendences nevieš optimismu - Rignots norāda, ka ledāju kušanas temps kļūs vēl straujāks un jau šī gadsimta laikā atsevišķas kalnu grēdas, kuras šobrīd klāj ledus sega, varētu būt pilnībā atbrīvojušās no ledus.

Arī iepriekš veikti pētījumi, kas ieskicē līdzīgu ainu, vieš bažas - pat ja nekavējoties praksē tiktu ieviestas visas nepieciešamās regulas siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisiju iegrožošanai, iespējams, jau ir par vēlu, lai novērstu klimata pārmaiņu negatīvo ietekmi.

Top komentāri

Muļķu ir pilna pasaule,
M
bet gudro ir maz. Noas dienās arī tikai DAŽI bija gudri, toties - MASAS - duraki. Kādu galu viņi ņēma, tas visiem zināms. Tagad NEBŪS labāk, jo palasiet, kaut vai, komentārus, un tur šo idiotu un nejēgu spektrs - pilnā krāšņumā!
Patīk vai nepatīk,
P
bet TĀ DIENA draudoši tuvojas. Un galvu var bāzt smiltīs vai sūdos, alga viena, jo nav cilvēka, kuru tā neskartu!
Biedējošā tempā
B
bīsimies un biedēsim vien otru - moš sanāk labs bizness. Ir ticams, ka sanāks... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits