Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Grībauskaite pauž bažas par manipulācijām pirms pašvaldību vēlēšanām

Tuvojoties Lietuvas pašvaldību vēlēšanām, Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite paudusi bažas par iespējamām organizētām manipulācijām, kas varētu izkropļot balsojuma rezultātus.

Prezidente piektdien tikusies ar vairāku sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem un norādījusi, ka vairākos Lietuvas reģionos pirms pašām vēlēšanām pamanīta pilsoņu masveida pārreģistrēšanās uz citām pašvaldībām. Īpaši izteikti tas vērojams Alītas rajonā, Šalčinikos un Viļņas rajonā. Atklāti pat gadījumi, ka vienā adresē deklarējušies desmitiem vēlētāju.

1.martā gaidāmajās vēlēšanās Lietuvas vēlētājiem no vairāk nekā 15 000 kandidātu būs jāizraugās 1524 pašvaldību padomju locekļi, tai skaitā 60 mēri. Pirmo reizi kopš neatkarības atjaunošanas mēri tiks izraudzīti tiešās vēlēšanās. Par šiem amatiem gatavojas sacensties gandrīz 500 kandidātu.

Saskaņā ar Lietuvas konstitūciju un Konstitucionālās tiesas skaidrojumiem pašvaldību vēlēšanās var piedalīties tikai katras attiecīgās pašvaldības pastāvīgie iedzīvotāji, bet Lietuvas Centrālā vēlēšanu komisija jau divas nedēļas pirms vēlēšanām fiksējusi pirmos pārkāpumus. Atzīts, ka priekšvēlēšanu krāpniecība Lietuvā ieguvusi jaunas formas.

"Vēlēšanu priekšvakarā vērojamas organizētas manipulācijas pazīmes. Tā ir jauna antikonstitucionāla parādība, kas izkropļo demokrātiskas vēlēšanas. Centrālajai vēlēšanu komisijai stingri jāizvērtē visi pārkāpumi, lai tie nekļūtu par iemeslu vēlēšanu galīgo rezultātu apšaubīšanai," teikts prezidentes preses dienesta paziņojumā.

Grībauskaite gatavojas rosināt pašvaldību vēlēšanu likuma grozījumus, kas novērstu ļaunprātīgu vēlēšanu rezultātu ietekmēšanu. Politiskās sistēmas caurskatāmība ir viena no Lietuvas prezidentes darba prioritātēm. Pēc 2012.gadā notikušajām Seima vēlēšanām, kurās tika fiksēts rekordliels pārkāpumu skaits, saskaņā ar Grībauskaites ierosinājumu tika noteikta daudz stingrāka kriminālatbildība par vēlētāju uzpirkšanu.

Piektdienas tikšanās laikā ar sabiedriskajām organizācijām pārrunāti gan pamanītie pārkāpumi, gan iespējamie soļi, kas palīdzētu nodrošināt godīgu vēlēšanu norisi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits