Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Gruzijas vēlēšanās incidenti ar šaušanu

Divi ieroču lietošanas gadījumi kļuva par skaļākajiem notikumiem Gruzijas parlamenta vēlēšanās trešdien. Lai gan opozīcija un varas partija — Apvienotā nacionālā kustība (ANK) — visu dienu turpināja apsūdzēt viena otru dažādos pārkāpumos:, tas īpaši vairs neietekmēja rezultātu skaitīšanas gaitu pēc iecirkņu slēgšanas.

Pēc Gruzijas Iekšlietu ministrijas rīcībā esošajām ziņām, ko noliedz Abhāzijā, bruņota grupa Abhāzijā atklājusi uguni pret Gali rajona iedzīvotājiem (pārsvarā tie ir gruzīni), kas trešdien kājām šķērsojuši Abhāzijas un Gruzijas robežu, lai dotos uz tuvāko gruzīnu ciemu un piedalītos vēlēšanās. Ievainoti divi cilvēki, kurus pāri robežai gaidījuši divi autobusi, taču tie vēl pirms viņu ierašanās uzspridzināti. Drīz ieradusies gruzīnu specvienība, kas iesaistījusies pusstundu ilgā apšaudē. Vēlāk turp devušies krievu miera uzturētāji un ANO militārie novērotāji. Vēl tiek ziņots par kāda vīrieša nogalināšanu Rietumgruzijā, viņš esot bijis ceļā uz vēlēšanu iecirkni. Kā apgalvo opozīcija, šis cilvēks esot bijis aktīvs opozīcijas atbalstītājs. To noliedz vietējā vara, norādot, ka tas esot krimināla rakstura noziegums. Pēdējās aptaujas rādīja, ka lielākais balsu skaits būtu jāiegūst ANK, bet opozīcijas — Gruzijas apvienotās opozīcijas — līderis Levans Gačečiladze devis mājienu, ka iespējami protesti pēc vēlēšanām. Pēc viņa teiktā, plānots aicināt opozīcijas atbalstītājus ielauzties vēlēšanu komisijas telpās, ja netiks pasludināti "reālie" vēlēšanu rezultāti. Opozīcijas mītiņš bija paredzēts jau trešdien pulksten 23. Trešdien vēlēšanu galvenie dalībnieki atturējās no garām runām vēlēšanu iecirkņos. L.Gačečiladze presei teica, ka esot nobalsojis par taisnīgu Gruziju, kas vienmēr uzvarēšot. ANK vadītājs, valsts prezidents Mihails Saakašvili, uzrunā sabiedrībai aicināja visus politiskos spēkus atzīt vēlēšanu rezultātus, kas "būs ne tikai vienkārši taisnīgi, bet pat izcili". Pastiprināto starptautisko interesi par vēlēšanām rāda lielais starptautisko novērotāju daudzums — ap 3000. Aptuveni tikpat daudz ir arī vietējo novērotāju. Eiropas Savienības novērotāju misijas vadītājs Pīters Semnebijs žurnālistiem teica, ka šīs vēlēšanas kļūšot par demokrātijas testu Gruzijā. Eiropas Padomes vadītājs Matiass Ioršs dienas vidū atzina, ka vēlēšanas norisinoties mierīgākos apstākļos, nekā tas bijis janvārī Gruzijas prezidenta vēlēšanās. Ņemot vērā iegūto pieredzi, šoreiz daudz rūpīgāk tikšot kontrolēta balsu skaitīšana. ANK vēlēšanu sarakstā ar pirmo numuru nominētais Dāvids Bakradze, iespējamais jaunievēlētā parlamenta spīkers sarunā ar Dienu uzsvēra, ka galvenais esot tas, kā noritēšot vēlēšanas. Ja iedzīvotājiem nebūs iebildumu par to godīgumu, novembra protesta akciju atkārtošanai nebūšot pamata. Viņaprāt, varas partija sagatavojusi daudz piedāvājumu opozīcijai, lai tā varētu piedalīties produktīvā darbā parlamentā Gruzijas interešu vārdā. Kā sarunās ar Dienu uzsvēruši vairāki vietējie politiskie eksperti, šīs vēlēšanas esot svarīgs eksāmens Gruzijas demokrātijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atstājuši Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits