Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

HRW atklāti apsūdz Lībijas nemierniekus Kadafi slepkavībā un kara noziegumos

Starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija Human Rights Watch (HRW) īsi pirms Lībijas bijušā līdera Muamara Kadafi nāves gadadienas 20. oktobrī publicējusi 50 lappuses garu ziņojumu ar nosaukumu Diktatora nāve: asiņainā atriebība Sirtā (Death of a Dictator: Bloody Vengeance in Sirte).

Ziņojums satur pierādījumus, ka M. Kadafi, viņa dēls Mutasims un vismaz 66 cilvēki, kas tika apcietināti vienlaikus ar Džamahirijas vadoni, ka arī simtiem citu viņa atbalstītāju, tikuši nežēlīgi noslepkavoti. Savukārt Lībijas jaunās varas iestādes nav veikušas atbilstošu izmeklēšanu un publiski aizstāv cilvēkus, kuru darbības uzskatāmas par kara noziegumiem, norādīts dokumentā.

HRW norāda, ka ziņojuma autori ir rekonstrējuši M. Kadafi dzīves pēdējās stundas un minūtes. Džamahirijas līderis nemiernieku gūstā nonāca 2011. gada 20. oktobrī, pēc tam, kad NATO aviācija bija devusi triecienu pa automašīnu kolonnu, kuras sastāvā viņš mēģināja izkļūt no savas dzimtās pilsētas Sirtas. Cilvēktiesību aizstāvji, atsaucoties uz aculiecinieku teikto un uz pašu nemiernieku ar mobilajiem tālruņiem uzņemtajiem foto un video, atspēko pulkveža bojāejas oficiālo versiju, kuru aizstāv Lībijas varas iestādes. Atbilstoši tai, M. Kadafi ticis nejauši nogalināts apšaudes laikā, kad viņam galva trāpījusi lode.

Savukārt ziņojumā norādīts, ka visi pierādījumi liecina – gūstā nonākušas pulkvedis ticis pakļauts nežēlīgai spīdzināšanai un pazemojumiem, bet miris no asiņu zuduma pēc tam, kad viens no nemierniekiem viņu vārda tiešā nozīmē izvarojis ar durkli. Saskaņā ar oficiālo versiju, M. Kadafi miris slimnīcā, kur ticis nogādāts pēc „nejauša lodes ievainojuma”, tomēr videokadros, kas nonākuši HRW rīcībā, skaidri redzams, ka brīdī kad asiņaino un puskailo pulkvedi nogādā slimnīcā, viņš jau ir miris.

Bez M. Kadafi un viņa dēla Mutasima (kurš tāpat tika sagūstīts ievainots, ko apliecina video, taču jau tās pašas dienas vakarā parādīts „tautai” ar pārgrieztu kaklu), tika nogalināti vēl vismaz 66 cilvēki, kas atradās M. Kadafi pavadošo automašīnu kolonnā. Pašu nemiernieku uzņemtie video liecina, ka šie cilvēki tika nežēlīgi spīdzināti un dažādi pazemoti, bet pēc tam nošauti, pie kam daudzi ar šāvieniem pakausī, blakus Sirtes viesnīcai Mahari.

HRW pārstāvji ir paziņojuši Lībijas valdībai to nemiernieku komandieru vārdus, kuri devuši pavēles spīdzināt un nošaut gūstekņus, šādi pastrādājot kara noziegumus, taču nekāda reakcija no valdības puses nav sekojusi. Pēc tam HRW izlēmusi publiskot savas izmeklēšanas rezultātus.

HRW publiskotie fakti var radīt jaunas problēmas attiecībās starp Lībijas valdību un rietumu lielvalstīm, ka arī dod papildus trumpjus tādām valstīm kā Krievija un Ķīna jautājumā par Sīrijas konfliktu, jo NATO valstu līderiem kļūst aizvien grūtāk aizstāvēt savu pozīciju, ka arābu valstu, tajā skaitā Lībijas, nemiernieki ir asiņainu diktatoru nevainīgi upuri, bet jaunie valsts līderi iestājas par demokrātiju un taisnīgumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits