Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

HRW ziņojums: Seksuāla vardarbība pret sievietēm Ziemeļkorejā ir ikdiena

Ziemeļkorejā - valstī, kurā jau tā lielākajai daļai cilvēku, kas nav pietuvināti valdošajai elitei, dzīve nav rožaina, - vēl krietni smagāk klājas sievietēm, kuru liktenis nereti ir vīriešu rokās un tas, kā beigsies šī diena, atkarīgs no konkrētā policista, karavīra, valdības darbinieka nodomiem. Ar šādiem skarbiem secinājumiem apjomīgā ziņojumā klajā nākusi cilvēktiesību aizstāvju organizācija Human Rights Watch (HRW), kuras darbinieki pētījuma ietvaros intervējuši 54 no Ziemeļkorejas aizbēgušos.

Seksuāla vardarbība - stāšanās seksuālās attiecībās piespiedu kārtā, faktiski izvarošana, un cita veida vardarbība - Ziemeļkorejā aizvien ir ikdienas sastāvdaļa, pret kuru nekāda vērā ņemama vēršanās nenotiek, pauž HRW izpilddirektors Kenets Rots. "Ziemeļkorejiešu sievietes, visticamāk, arī teiktu "Me Too" (atsauce uz sociālo kampaņu, kad ar mirkļbirku #MeToo cilvēki tika aicināti atklāti pastāstīt par pret viņiem vērsto seksuālo vardarbību - red.), ja ticētu, ka tas kaut ko mainītu. Tomēr viņu balsis diktatūrā tiek apklusinātas," norādījis Rots.

Visi intervētie no Ziemeļkorejas aizbēguši laika posmā kopš 2011. gada, kad pie varas pēc tēva nāves nāca pašreizējais totalitārās valsts līderis Kims Čen Uns.

Secināts, ka vīrieši, visbiežāk varas pozīcijās esošie - vai nu valdības darbinieki un politiskajai elitei pietuvinātie, bet arī tiesībsargājošajā sfērā strādājošie, piemēram, policisti, prokurori, cietumsargi, arī militāristi - rīkojas ar pilnīgu nesodāmības apziņu, un nereti šī apziņa ir ar reālu segumu, jo vardarbība paliek nesodīta, secina HRW. 

"Kad policists vai sargs "izvēlas" sievieti, viņai nav citas izejas kā vien pakļauties jebkādām prasībām - vai tas būtu sekss vai citi "pakalpojumi"," pausts ziņojumā.

"Tu nekad nevari paredzēt, kā uzmākšanās notiks, bet, kad esi publiskās vietās, kur ir daudz cilvēku, allaž attopies, ka kāda vīrieša roka aiztiek tavas krūtis vai citu ķermeņa daļu. Es biju nobijusies, tāpēc uzvedos tā, it kā nekas nebūtu noticis. Tas notiek tik bieži, ka neviens to par neko sevišķu un neparastu neuzskata. Vīrieši, kas šādi uzmācas sievietēm, neuzskata to par kaut ko nepieņemamu. Turklāt arī sievietes domā tāpat. Mēs pat neapzināmies, kāpēc esam nomāktas, taču galu galā esam cilvēki. Reizēm nakts vidū šķietami no nekā tu sāc raudāt un pat nezini, kāpēc," ziņojumā citēta viena no intervētajām.

Viņas vīrs piebildis: "Korupcija valda tādos apmēros, ka cilvēkiem, kas nav varas pozīcijās, vispār nav nekādas izvēles iespējas. [..] Sievietēm cietumos jādara pilnīgi viss, ko pavēl policisti, partijas biedri vai sargi. Piekrišana var nest zināmus "bonusus", bet atteikšanās bez šaubām nozīmēs atmaksu. "

Vardarbība tiek normalizēta līdz tādai pakāpei, ka faktiski neviena sieviete pat neesot apsvērusi domu par uzmākšanos ziņot varas iestādēm pārliecībā, ka nekāda rīcība nesekos.

"Pēc šī ziņojuma Ziemeļkoreja vairs nevarēs apgalvot, ka seksuāla vardarbība neeksistē. [..] Kims Čen Uns var to apturēt, veicinot likumu faktisku ievērošanu," norādījis HRW pārstāvis Rots. 

Human Rights Watch ziņojumu var lasīt šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Laikraksts: Čečenijas līderis ir smagi slims

Čečenijas prokremliskais līderis Ramzans Kadirovs ir smagi slims, viņam ir aizkuņģa dziedzera šūnu nekroze, un nav cerību, ka viņš izveseļosies, vēsta tīmekļa izdevums Novaja gazeta Jevropa.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits