Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ilinoisas eksgubernatoram Blagojevičam piespriež 14 gadu cietumsodu par korupciju

Bijušajam ASV Ilinoisas štata gubernatoram Rodam Blagojevičam trešdien tika piespriests 14 gadu cietumsods par korupciju, tostarp par mēģinājumu pārdot Baraka Obamas atbrīvoto vietu ASV Senātā.

Federālais tiesnesis Džeimss Zeigels, piespriežot sodu, paziņoja, ka Blagojeviča nodarītais ļaunums "nav mērojams naudas vai īpašuma vērtībā", bet tā dēļ samazinājusies "sabiedrības uzticēšanās valdībai".

Blagojevičam, kurš sestdien kļūs 55 gadus vecs, arī jāsamaksā naudassodi apmēram 22 000 ASV dolāru (11,5 tūkstošu latu) apmērā. Viņam jāsāk izciest piespriestais cietumsods nākamā gada 16.februārī.

ASV zvērināto tiesa jūnijā atzina Blagojeviču par vainīgu 17 no 20 apsūdzībām korupcijā, tostarp par mēģinājumu pārdot ASV Senāta vietu, kura kļuva vakanta, kad 2008.gada 4.novembrī Ilinoisas senators no Demokrātu partijas Baraks Obama tika ievēlēts par ASV prezidentu. Šādos gadījumos netiek rīkotas senatora vēlēšanas, bet senatoru ieceļ štata gubernators.

ASV zvērināto tiesa pagājušā gada augustā atzina Blagojeviču par vainīgu nepatiesu ziņu sniegšanā Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģentiem, bet zvērinātie toreiz nespēja vienoties par pārējām 23 apsūdzībām korupcijā.

Blagojevičs ir atzīts par vainīgu mēģinājumos izmantot savu amatu personīga labuma gūšanai, kā arī izspiešanas plānošanā, izspiešanas mēģinājumā, krāpšanā un citos likumpārkāpumos. Vairākas no apsūdzībām, kurās viņš atzīts par vainīgu, paredzēja cietumsodu līdz 20 gadiem.

2008.gada decembrī  Blagojevičs tika apsūdzēts par mēģinājumu pārdot Obamas atbrīvoto ASV Senāta vietu, kā arī par priekšvēlēšanu kampaņas ziedojumu saņemšanu apmaiņā pret dažādiem pakalpojumiem gubernatora amata pildīšanas laikā un par spiediena izdarīšanu uz kompāniju "Tribune", mēģinot panākt vairāku viņam nesimpatizējošu laikraksta "Chicago Tribune" redkolēģijas locekļu atlaišanu.

2009.gada aprīlī viņam tika izvirzītas arī federālas apsūdzības korupcijā 16 punktos, tai skaitā par izspiešanas plānošanu, izspiešanas mēģinājumu, krāpšanu un nepatiesiem paziņojumiem izmeklētājiem. Federālas apsūdzības tika izvirzītas arī  Blagojeviča brālim Robertam, bijušajam viņa personāla vadītājam, lobijam un diviem vēlēšanu kampaņas līdzekļu vācējiem.

Ilinoisas štata Senāts 2009.gada 29.janvārī atcēla  Blagojeviču no gubernatora amata par varas ļaunprātīgu izmantošanu, un viņam arī tika aizliegts turpmāk ieņemt politiskus amatus Ilinoisas štatā. Blagojeviču gubernatora amatā nomainīja gubernatora vietnieks Pets Kvinns.

Liecības par  Blagojeviča noziedzīgajām darbībām Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) ieguva, 2008.gada novembrī veicot tiesas sankcionētus gubernatora telefona sarunu ierakstus.

Kādā sarunā, kas ierakstīta drīz pēc Obamas vēsturiskās uzvaras prezidenta vēlēšanās 2008.gada 4.novembrī,  Blagojevičs kādam vārdā nenosauktam padomniekam saka: "Man ir šī lieta, un tā ir no .. tīra zelta, un, ak, ak, es to neatdošu par .. pliku velti. Es to nedarīšu. Un es to vienmēr varu izmantot. Es pats tur varu apmesties."

Sarunu atšifrējumi liecina, ka ar iespējamiem ASV senatora amata kandidātiem vai to starpniekiem Ilinoisas štata gubernators apspriedis iespēju kļūt par kāda bezpeļņas fonda vai arodbiedrības vadītāju un šajā amatā saņemt ievērojamu atalgojumu. Tāpat apspriestas iespējas viņa sievu iecelt par dažādu uzņēmumu padomju locekli, kur viņa varētu saņemt 150 000 ASV dolāru lielu algu gadā.

Rods  Blagojevičs, kurš ir Demokrātu partijas politiķis, par gubernatoru tika ievēlēts 2003.gadā, un atcelšanas brīdī ritēja viņa otrais pilnvaru termiņš. Viņš ir pirmais Ilinoisas gubernators, kurš impīčmenta ceļā atcelts no amata, un astotais atceltais kāda ASV štata gubernators.

Pieci no pēdējiem deviņiem Ilinoisas gubernatoriem ir tikuši apsūdzēti vai aizturēti par krāpšanu vai kukuļņemšanu. Blagojeviča priekšgājējs Ilinoisas gubernatora amatā republikānis Džordžs Raiens pašlaik izcieš sešarpus gadu cietumsodu par krāpšanu un izspiešanu.

Blagojevičam piespriestais cietumsods ir garākais, kāds piespriests kādam no bijušajiem Ilinoisas gubernatoriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Toyota atsakās no olimpisko spēļu sponsorēšanas

Japānas autobūves kompānija "Toyota" atteikusies no olimpisko spēļu sponsorēšanas, kā iemeslu minot to, ka spēles kļuvušas "arvien politiskākas" un sportisti tajās paliek otrajā...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits