Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Indija sekmīgi palaiž savu lielāko nesējraķeti

Indijas Kosmosa aģentūra veiksmīgi palaidusi savu smagāko nesējraķeti - 640 tonnu smago Geosynchronous Satellite Launch Vehicle Mark III jeb GSLV Mark III, vēsta BBC.

Līdz šim Indijai bija jāizmanto citu valstu nesējraķetes, lai Zemes orbītā nogādātu lielgabarīta satelītus, kas allaž nozīmēja lielus izdevumus un finansējuma aizplūšanu uz citām valstīm.

Ar jaunā tipa GSLV raķeti Indija ģeostacionārajā orbītā (orbītā, kas ir 35 786 kilometru attālumā no ekvatora un kurā ievadīts objekts ap Zemi riņķo Zemes rotācijas ātrumā, tādējādi nemainot pozīciju attiecībā pret Zemes virsmu) varēs nogādāt vairāk nekā trīs tonnas smagu kravu. Salīdzinājumam - Starptautiskā kosmosa stacija atrodas no 330 līdz 435 kilometrus augstā orbītā, bet GPS satelīti ap riņķo ap Zemi 20 180 kilometru augstumā.

Eksperti norāda, ka nu Indija varēs būt krietni elastīgāka savā kosmosa izpētes programmā un orbītā nogādāt dažādu veidu un izmēru satelītus.

"Līdz šim mēs varējām orbītā nosūtīt ne vairāk kā divas tonnas smagus satelītus," ziņu aģentūrai AFP norādīja Aizsardzības studiju un analīzes institūta pārstāvis Adžajs Lele. Indijas plānos ietilpst jauno GSLV izmantot arī astronautu nogādāšanai kosmosā, taču tas varētu notikt ne ātrāk kā 2024.gadā. Ja Indija šo mērķi īstenos, tā kļūs par ekskluzīva kluba locekli - līdz šim savas kosmosa programmas ietvaros ar savām nesējraķetēm astronautus izplatījumā nogādājušas vien ASV, Krievija un Ķīna. 

Jāatgādina, ka visai iespaidīgā izmēra - 43 metrus augstā un 640 tonnas smagā - raķete gan ne tuvu nav lielākā jebkad uzbūvētā - ASV kosmosa izpētes aģentūra NASA no 1967. līdz 1973. gadam izmantoja gigantisko Saturn V, kas ar pilnām degvielas tvertnēm svēra 2676 tonnas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits