Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Irākā pakārts Sadama Huseina brālēns «ķīmiskais Alī»

Irākas varas iestādes apstiprina, ka pirmdien ar nāvi sodīts bijušā diktatora Sadama Huseina brālēns Alī Hasans el Madžīds, kurš bija pazīstams ar iesauku «ķīmiskais Alī». Viņam kā vienam no tuvākajiem S.Huseina rokaspuišiem jau četrreiz bija piespriests nāvessods par noziegumiem pret cilvēci, bet tagad tas beidzot ir izpildīts, ziņo Reuters.


68 gadus vecais A.el Madžīds bija S.Huseina brālēns, un radniecība ar Irākas vadoni palīdzēja viņam veidot strauju karjeru un kļūt par vienu no ietekmīgākajiem cilvēkiem Irākā. Viņš tika apsūdzēts briesmīgos noziegumos, ko S.Huseina režīms pastrādāja pret saviem pretiniekiem.


A.el Madžīds savulaik bija vienkāršs Irākas armijas seržants, bet S.Huseins pēc nākšanas pie varas viņu iecēla par ģenerāli. Viņam tika uzticētas operācijas pret S.Huseina režīma pretiniekiem, kas atteicās pakļauties Irākas vadoņa rīkojumiem. Sevišķi bēdīgu slavu A.el Madžīds izpelnījās Irākas ziemeļos, kur viņš vadīja uzbrukumus Irākas kurdiem, kas bija sacēlušies pret S.Huseina režīmu. Cilvēktiesību aizstāvji uzskata, ka viņa vadībā tika nogalināti līdz pat 100 000 kurdu. 1988.gada martā pie Halabdžas pilsētas viņš pavēlēja izmantot ķīmiskos ieročus pret kurdiem, nogalinot aptuveni 5000 kurdu civiliedzīvotāju. Tieši par šo uzbrukumu viņš iemantoja iesauku «ķīmiskais Alī».


A.el Madžīds tika apcietināts 2003.gada augustā. Viņš četras reizes stājās tiesas priekšā, un katru reizi tiesa viņam piesprieda nāvessodu. S.Huseins ar nāvi tika sodīts jau 2006.gada decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits