Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Irākieši pārņem valsts lielāko provinci

Daudzus māc bažas, vai sunnītu cilšu līderi spēs sadarboties ar Irākas valdību.

ASV spēki Irākā vietējo kontrolei nodevuši Anbāras provinci, kas savulaik bija galvenais sunnītu pretošanās centrs. ASV prezidents Džordžs V.Bušs to nodēvēja par amerikāņu un irākiešu "lielāko sasniegumu". Tādējādi Irākas spēki savās rokās pārņēmuši jau 11 no 18 valsts provincēm, raksta BBC.

Par godu kontroles nodošanai provinces valdības ēka galvaspilsētā Ramādī tika izrotāta ar vietējo cilšu karogiem. Ceremonijā piedalījās ASV, Irākas un vietējo cilšu amatpersonas. Nodošanas dokumentus parakstīja ASV spēku komandieris Irākā ģenerālis Džons Kellijs un Anbāras gubernators Maamūns Samī Rašīds. Tas notika divus gadus pēc tam, kad vietējie sunnītu nemiernieki vērsās pret teroristisko organizāciju Al Qaeda un kļuva par amerikāņu spēku sabiedrotajiem. Anbārā, kas ir valsts lielākā province, dzīvību zaudējusi ceturtā daļa no visiem Irākā nogalinātajiem amerikāņu karavīriem. Lai gan tagad visas puses ir gandarītas, ir bažas, vai labi bruņoto sunnītu vadītāji, kas palīdzēja ASV spēkiem cīņā pret Al Qaeda, varēs pietiekami sadarboties ar Irākas valdību.

ASV prezidents Dž.V.Bušs sacīja, ka vienošanās panākta ne tikai ASV un Irākas spēku sadarbības rezultātā, bet arī, pateicoties "drosmīgajām ciltīm un Anbāras civiliedzīvotājiem, kas darbojās tiem līdzās". "Šodien Anbāra nav zaudējusi Al Qaeda, bet Al Qaeda ir zaudējusi Anbāru," teikts ASV prezidenta paziņojumā. "Anbāru ir pārveidojuši Irākas ļaudis."

Anbāras kontroles nodošana tikusi pārcelta vairākkārt. Sākotnēji tā tika paredzēta martā, tomēr tika pārcelta līdz jūnijam, bet vēlāk atkal atlikta. Tajā tika vainotas gan smilšu vētras, gan provinces vadības un Irākas valdības nespēja vienoties, kas uzņemsies drošības spēku kontroli.

Pēc ASV spēku invāzijas Irākā 2003.gadā daļa Anbāras sunnītu cilšu pieslējās Al Qaeda un citiem teroristu grupējumiem. Četru amerikāņu nogalināšana no slēpņa Anbāras pilsētā Fallūdžā 2004.gadā un viņu sadedzināto līķu vilkšana pa pilsētas ielām bija zemākais punkts amerikāņu centienos nodibināt kārtību provincē. Tomēr 2006.gada otrajā pusē provincē notika straujas izmaiņas, jo sunnītu cilšu līderi vērsās pret Al Qaeda un, pateicoties amerikāņu finansējumam, izveidoja Atmodas padomi un uzņēmās drošības nodrošināšanu provincē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits