Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Irāna paziņo par jaunas paaudzes urāna bagātināšanas centrifūgu uzstādīšanu

Irānas Atomenerģētikas organizācijas vadītājs trešdien paziņojis, ka Teherāna modernizējusi savas urāna bagātināšanas centrifūgas.

Jaunās paaudzes centrifūgas Natanzas urāna bagātināšanas rūpnīcā uzstādītas jau janvārī, Farejduna Abasi-Davani teikto citē Irānas mediji. Lai gan Teherāna pastāvīgi noliedz, ka tās kodolprogrammas mērķis būtu atomieroču ražošana, eksperti norāda, ka jaunās centrifūgas ievērojami saīsina laiku, kas Irānai nepieciešams kodolieroču iegūšanai.

Ar šo paziņojumu Abasi-Davani nācis klajā brīdī, kad Teherānā uzturas Starptautiskā Atomenerģijas aģentūras (IAEA) delegācija, lai risinātu sarunas par iespējamo inspektoru atgriešanos Irānā. Vienlaikus paredzēts, ka 26.fenbruārī Kazahstānā pēc astoņu mēnešu pārtraukuma atsāksies Irānas sarunas ar sešām lielvarām - pieciem ANO Drošības padomes pastāvīgajiem locekļiem un Vāciju.

Teherāna atzinīgi novērtējusi arī ASV viceprezidenta Džo Baidena februāra sākumā izteikto piedāvājumu uzsākt divpusējas sarunas, taču uzsvērusi, ka tām jābūt "godīgām". Kā vēsta diplomāti, Irāna jau 23.janvārī rakstiski informējusi IAEA par nodomu uzstādīt jauna modeļa centrifūgas IR2m, kas urāna bagātināšanu var paātrināt divas līdz trīs reizes.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pirmdien brīdināja, ka jaunās centrifūgas var trīskārt saīsināt laiku, kas Irānai nepieciešams kodolieroča iegūšanai. Savukārt Baltā nama pārstāvis Džejs Kernijs vēl janvāra beigās brīdināja Teherānu, ka centrifūgu modernizācija būs ANO rezolūciju pārkāpums un novedīs pie tālākas Irānas izolācijas.

IAEA vēlas piekļuvi Parčimas armijas bāzei, kur Irāna, iespējams, veikusi eksperimentus ar sprāgstvielu, kas var izraisīt atombumbas detonāciju. Taču Abasi-Davani trešdien paziņojis, ka Parčimas vai citu objektu apmeklējumi "nav dienaskārtībā".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Baidens: Putina karš nav sasniedzis savus mērķus

ASV prezidents Džo Baidens otrdien uzrunā ANO Ģenerālajā asamblejā pavēstīja, ka Krievijas diktatora Vladimira Putina izvērstais karš nav sasniedzis savus mērķus, taču tas neatceļ nepieciešamību...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits