Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Irāna rīkos pārtverto ārvalstu bezpilota lidaparātu izstādi

Irānas varas iestādes sola publiski nodemonstrēt vairākus ārvalstu bezpilota lidaparātus, kas pārtverti valsts gaisa telpā, vēsta interneta portāls Lenta.ru, atsaucoties uz laikrakstu Tehran Times.

Uz īpašu izstādi, kuru plānots noorganizēt tuvākajā laikā, tiks uzaicināti Teherānā akreditētie ārvalstu diplomāti, kā arī vietējie žurnālisti. Atbilstoši izdevuma avotu sniegtajai informācijai, plānots parādīt četrus Izraēlas un trīs amerikāņu tā dēvētos dronus, ieskaitot pie valsts austrumu robežām nesen iegūto RQ-170 Sentinel.

Aptuveni tajā pašā rajonā pārtverti arī visi Izraēlas BPLA, savukārt vēl divi citi amerikāņu BPLA nonākuši irāņu rokās, mēģinot iekļūt Islāma republikas gaisa telpā no Persijas līča puses. Kā atzinis Islāma revolūcijas sargu korpusa Gaisa karaspēka virspavēlnieks, ģenerāļis Amirs Ali Hadžizade, viņa padotajiem nemitīgi nākas cīnīties ar ārvalstu BPLA mēģinājumiem iekļūt Irānas teritorijā.

Ģenerālis tāpat paziņoja, ka vairākus no Irānas pārtvertajiem droniem rūpīgi izpētījuši speciālisti no Krievijas. Pēc viņa vārdiem, Krievijas zinātnieki tieši ar šādu mērķi apmeklējuši Irānu aizvadītajā vasarā.

Jāatgādina, ka informācija par BPLA RQ-170 Sentinel nokrišanu Irānas teritorijā pirmoreiz izskanēja 4. decembrī, tomēr kad tieši tas noticis, netika precizēts. Sākotnēji tika uzskatīts, ka BPLA varētu piederēt Starptautiskajiem drošības uzturēšanas spēkiem Afganistānā (ISAF), taču pēc tam noskaidrojās, kas tas pieder CIP un Irānas teritorijā veicis izlūkošanas darbības. Irānas varas iestādes šī iemesla dēļ nosauca incidentu ar BPLA par agresijas aktu un provokāciju un vērsās ar atbilstošu sūdzību ANO.

Bezpilota lidaparātu RQ-170 Sentinel ir izstrādājusi kompānija Lockheed Martin un ASV militārpersonas Afganistānā to izmanto kopš 2007. gada. Tajā pašā laikā līdz 2009. gada beigām lidaparāts tika uzskatīts par slepenu un ASV neatzina tā esamību. Šī iemesla dēļ joprojām nav zināmi RQ-170 tehniskie parametri. Oficiāli par lidaparātu zināms vienīgi, ka tā korpusam ir speciāls segums, kas ļauj izvairīties no atklāšanas ar radiolokācijas ierīcēm.

Tikmēr ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta paziņojis, ka Irānas izsekošanas no gaisa programma turpināsies arī par spīti RQ-170 zaudēšanai. Pēc viņa vārdiem, šī programma ir ļoti svarīga gan ASV, gan to sabiedrotajiem reģionā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits