Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Izraēla atbrīvo 198 ieslodzītos palestīniešus

Lai apliecinātu gatavību aizmirst agrākās nesaskaņas un ar jaunu sparu atsākt miera sarunas, Izraēla pirmdien atbrīvoja 198 palestīniešu cietumniekus. Vairāki no viņiem bija ieslodzīti jau kopš pagājušā gadsimta 70.gadiem par dalību terora aktos. Līdz ar to Izraēla atkāpusies no iepriekš sludinātās politikas neatbrīvot cilvēkus, "kuru rokas ir asinīs". "Mēs ceram, ka tas uzlabos [ārpolitisko] klimatu," AFP skaidroja premjerministra Ehuda Olmerta pārstāvis Marks Regevs. "Izraēlai nebija viegli atbrīvot šos cietumniekus. Bet mēs saprotam cietumnieku lomu palestīniešu sabiedrībā."

Dzimtenē atbrīvotos palestīniešus sagaidīja ar gavilēm un patriotiskām dziesmām. Oficiālā sagaidīšanas ceremonija notika pie prezidenta mītnes vietas Ramallāhā, kur bija sapulcējušies tūkstošiem cilvēku. Palestīniešu līderis Mahmūds Abāss solīja cīnīties arī par pārējo Izraēlā ieslodzīto palestīniešu atbrīvošanu. Izraēlas cietumos joprojām atrodas vairāk nekā 10 tūkstoši palestīniešu. "Bez visu mūsu cietumnieku atbrīvošanas miera nebūs," prezidenta teikto citē aģentūras. M.Abāss arī aicināja Izraēlu aktīvāk censties atrisināt pārējos strīda jautājumus, "ieskaitot Jeruzālemes likteni, bēgļus, apmetnes un robežas".

Kareivīgā palestīniešu reakcija pirmdien aktivizēja ebreju nacionālistus. "Ja Izraēla atbrīvo cietumniekus, neko neprasot pretī, valsts paliek vājāka," intervijā BBC sacīja viens no galvenajiem pretendentiem uz premjerministra amatu Šauls Mofazs. "Šis lēmums parāda politiķu vājumu un gatavību pieņemt pašreizējo situāciju," sacīja politiķis. Atbrīvotajiem cietumniekiem vajadzēja parakstīt solījumu neiesaistīties teroristiskās aktivitātēs, taču daudzi Izraēlas iedzīvotāji netic, ka tas sniegs vēlamo rezultātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atstājuši Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits