Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Izraēla stingri nosoda DĀR ierosināto genocīda lietu Starptautiskajā tiesā

Izraēla piektdien nodēvējusi par ļaunprātīgu un sagrozītu lietu, ko Dienvidāfrika ierosinājusi ANO Starptautiskajā tiesā (ICJ) pret Izraēlu, apsūdzot to genocīdā pret palestīniešiem Gazas joslā, un uzsvēra, ka tā necenšas iznīcināt palestīniešu tautu.

Dienvidāfrikas Republika (DĀR) decembrī ierosināja ANO Starptautiskajā tiesā (ICJ) lietu pret Izraēlu, apsūdzot to genocīdā pret palestīniešiem Gazas joslā. Dienvidāfrika uzskata, ka Izraēla ir pārkāpusi ANO Genocīda konvenciju, kuru ir parakstījusi gan Dienvidāfrika, gan Izraēla. DĀR vēlas, lai tiesa liktu Izraēlai izbeigt uzbrukumus Gazas joslā.

DĀR pēcaparteīda valdība ir tradicionāli uzturējusi labas attiecības ar palestīniešu teritorijām un vairākkārt salīdzinājusi Izraēlas politiku ar bijušā Dienvidāfrikas aparteīda režīma politiku.

Saskaņā ar ICJ statūtiem šai tiesai iespējami mierīgi ir jārisina konflikti starp valstīm un tās spriedumi ir saistoši. Šīs tiesas tiesnešiem tomēr nav varas piespiest kādu valsti izpildīt ICJ spriedumus, bet viņi var aicināt ANO Drošības padomi uz rīcību attiecīgajā jautājumā.

Jurists Tals Bekers, kurš pārstāv Izraēlu, sacīja, ka Dienvidāfrika, "diemžēl, ir prezentējusi tiesai dziļi sagrozītu faktuālo un tiesisko ainu". Izmantojot videoierakstus un fotogrāfijas, Bekers tiesā pārstāstīja 7.oktobrī notikušo palestīniešu teroristiskā grupējuma "Hamās" uzbrukumu Izraēlai, ar ko sākās karš Gazas joslā.

"Hamās" kaujinieki "spīdzināja bērnus vecāku acu priekšā, vecākus bērnu acu priekšā, dedzināja cilvēkus (..), sistemātiski izvaroja un sakropļoja," norādīja Bekers.

Viņš uzsvēra, ka Izraēlas atbildes reakcija bija pašaizsardzība un nebija vērsta pret Gazas joslas palestīniešu iedzīvotājiem. "Izraēla piedalās aizsardzības karā pret "Hamās", nevis pret palestīniešu tautu," sacīja Bekers. "Šādos apstākļos diez vai var būt nepatiesāka un ļaunprātīgāka apsūdzība par apsūdzību Izraēlai genocīdā," viņš uzsvēra.

Gan Izraēla, gan tās sabiedrotās Savienotās Valstis ir noraidījušas šo lietu kā nepamatotu un solījušas stingri aizstāvēties.

"Izraēlas valsti apsūdz genocīdā laikā, kad tā cīnās pret genocīdu," pirms tiesas sēdes paziņoja Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu. "Teroristu organizācija ir pastrādājusi ļaunāko noziegumu pret ebreju tautu kopš holokausta, un tagad kāds nāk to aizstāvēt, atsaucoties uz holokaustu? Kāda kliedzoša nekaunība. Pasaule ir sagriezusies kājām gaisā," viņš piebilda.

Arī ASV Valsts departamenta preses pārstāvis Metjū Millers uzsvēra, ka Dienvidāfrikas ierosinātā lieta ir nepamatota.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits