Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Jauniešiem internets aizstāj narkotikas

Mūsdienu jauniešiem ir lielāka iespēja kļūt atkarīgiem no interneta izklaidēm, nevis no narkotikām vai alkohola, liecina šonedēļ publicēts Vācijas zinātnieku pētījums.

Narkotiku un atkarību ziņojums 2012 apgalvo, ka Vācijā vismaz 250 000 jauniešu vecumā no 14 līdz 24 gadiem ir atkarīgi no interneta. Pētījumā teikts, ka meitenes nespēj pretoties sociālo tīklu vilinājumam, kamēr puiši dienām ilgi var pavadīt internetā, spēlējot datorspēles, raksta The Local. "Vissatraucošākā ir tendence uz pārmērīgu vai patoloģisku datorspēļu vai interneta izmantošanu," stāsta ziņojuma autors Mehtilds Dikmans. Lielākais risks nonākt interneta izklaižu atkarībā esot jauniešiem, kuri pēc mācību beigšanas nespēj atrast darbu.

Pētījums arī atklājis, ka pašlaik vairāk nekā jebkad jaunieši aizraujas ar azartspēlēm. 2011. gadā aptuveni 25% no 16 un 17 gadu vecajiem jauniešiem pēdējā gada laikā vismaz vienreiz ir spēlējuši azartspēles. Salīdzinājumam, 2009. gadā tādu bija tikai 15%. Bet kopš 2007. gada par 14% ir palielinājies 18–20 gadu vecu vīriešu īpatsvars, kas vismaz vienreiz gadā ir izmēģinājuši laimi spēļu automātā.

M. Dikmanam savā pētījumā izdevies izlobīt arī pozitīvas lietas, jo pēdējos gados samazinoties to jauniešu skaits, kas lieto dažādas atkarību izraisošas vielas. Jauno smēķētāju skaits esot sasniedzis pēdējos 11 gados zemāko līmeni, jo pērn mazāk nekā puse no 12 līdz 17 gadu vecajiem vismaz vienreiz ir uzpīpējuši. Tajā pašā laikā 70,8% apgalvo, ka nekad nav smēķējuši. 2001. gadā tādi bijuši tikai 40,5% tīņu. Pēdējā desmitgadē no 22,6% līdz 15,2% samazinājies 12–17 gadu veco alkohola lietotāju daudzums. Labā ziņa ir arī fakts, ka 2011. gadā nomiruši par 20% mazāk narkomānu nekā 1988. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits