Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kapri veiks DNS analīzes, lai sodītu suņu saimniekus

Suņu īpašnieku nevēlēšanās pastaigas laikā savākt sava četrkājainā mīluļa ekskrementus daudzviet pasaulē liek pieņemt stingrākus noteikumus šajā jomā. Tā kā aicinājumi, aizliegumi un apelēšana pie suņu staidzinātāju sirdsapziņas paliek bez atsaucības, varas vīri nāk klajā ar aizvien bargākiem piedāvājumiem cīņai par tīrību pilsētu ielās.

Viens no spilgtākajiem pēdējā laika piemēriem vērojams Itālijā Kapri salā, kas pasaulē pazīstama kā iecienīta turīgu ļaužu atpūtas vieta. Kapri dzīvo ap septiņiem tūkstošiem iedzīvotāju un mīt vismaz tūkstotis suņu. Par iecienītāko nokārtošanās vietu dzīvnieki atzinuši tieši Kapri ielas. Amatpersonas jau sen mēģina cīnīties ar šo problēmu, taču veltīgi. Tūristiem un salas iedzīvotājiem pa vēsturiskā centra ielām bieži vien «nākas pārvietoties kā slaloma trasēs», raksta _The Daily Mail_. Turpmāk uz ielām pamestie suņu ekskrementi tiks nodoti DNS izmeklēšanai, lai atrastu suņa saimnieku, vēsta laikraksts _La Stampa_.

Pieņemts lēmums no 1. jūnija ikvienu suņu atstāto čupiņu nogādāt ekspertīzei laboratorijā, kur pēc DNS analīzēm tiks identificēts vainīgais. Ar suņa saimnieka atrašanu nebūs lielu problēmu, jo jau labu laiku salā ikvienam sunim ir jāiziet speciālas pārbaudes, lai nepieļautu ar leišmaniozi inficētu dzīvnieku atrašanos Kapri. Par suņu ekskrementu nesavākšanu dzīvnieka īpašniekam varēs piespriest naudas sodu no 25 līdz 1500 eiro. Ar šādu ideju klajā nācis pilsētiņas mērs Kiro Lembo.

Tomēr DNS analīzes nebūs lēts prieks. Kā raksta Napoli Today, viena parauga identificēšanai nepieciešami aptuveni 70 eiro. Taču Kapri ielu tīrīšanai ik gadu tiek iztērēti ap pieci miljoni eiro. «Mēs tīrām centra ielas vismaz 20 reižu dienā. Bieži vien tieši suņu ekskrementu dēļ jāizsauc strādnieki ārpus viņu darbalaika,» vides speciālista Roberto Ruso teikto citējusi La Stampa. Viņš uzsver, ka likums nebūt nav domāts, lai ierobežotu suņu skaitu salā, bet uzskatāms kā mēģinājums raisīt atbildības izjūtu dzīvnieku saimniekos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits