Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Liu atbalstītāji uzskata, ka disidenta arvien sliktākajam veselības stāvoklim cietumā netika pievērsta uzmanība līdz pēdējam brīdim

Ķīna liedz ar vēzi slimam disidentam un Nobela prēmijas laureātam ārstēšanos ārzemēs

Ķīniešu disidentam un Nobela prēmijas laureātam Liu Sjaobo, kuru var uzskatīt par vispazīstamāko politieslodzīto Ķīnā, liegta ārstēšanās ārzemēs. Vien pirms dažām dienām Ķīna apmierināja Liu lūgumu atbrīvot viņu no ieslodzījuma veselības stāvokļa dēļ - viņš sirgst ar aknu vēzi vienā no pēdējām stadijām, vēsta CNN.

61 gadu vecais cilvēktiesību aktīvists, rakstnieks un literatūras kritiķis Liu politiskus protestus aizsācis jau pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, tostarp piedalījies studentu protestos Tjaņaņmiņa laukumā 1989. gadā, kurus ar brutālu spēku apspieda armija, nogalinot daudzus protestētājus. Kopš tā laika varai netīkamais Liu izcietis vairākus cietumsodus, pēdējais no kuriem ir 11 gadu cietumsods par "kūdīšanu uz apvērsumu". Par savu politisko darbību un nevardarbīgo cīņu par fundamentālu cilvēktiesību ievērošanu Ķīnā Liu 2010. gadā piešķirta Nobela miera prēmija. Liu tajā laikā izcieta savu ceturto cietumsodu.

Nu smagi slimo disidentu Ķīna nolēmusi atbrīvot, lai nodrošinātu viņam ārstēšanos, taču noraidījusi iespēju Liu saņemt medicīnisko aprūpi ārvalstīs. 

Ķīnas tieslietu viceministrs ceturtdien ticies ar diplomātiem no ASV, Vācijas un Eiropas Savienības, lai informētu par Liu veselības stāvokli, un kā iemeslu Ķīnas lēmumam nelaist Liu ārā no valsts minējis, ka "Liu esot pārāk sliktā stāvoklī, lai ceļotu", vēsta CNN.

Par Liu laišanu ārstēties ārzemēs iestājies arī jaunais ASV vēstnieks Ķīnā Terijs Brenstads, kurš norādījis: "Mēs vēlētos, lai viņam būtu iespēja ārstēties citur, ja tas palīdzētu (uzlabot viņa stāvokli)".

Situācija nu izpelnījusies starptautisku uzmanību, jo viņa atbalstītāji uzskata, ka Liu vēzis ielaists līdz pēdējām stadijām tāpēc, ka cietumā viņa arvien sliktākajam veselības stāvoklim savlaicīgi netika pievērsta uzmanība. Ķīnas varas iestādes šos pieņēmumus noraida, apgalvojot, ka Liu vēzis konstatēts vien pirms mēneša. 

Ķīna uzstāj, ka Liu un viņa tuvinieki ir apmierināti ar ārstēšanu, kādu viņš saņem Ķīnā, vēstīja ziņu aģentūra Reuters. Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis preses brīfingā paziņojis: "Liu Sjaobo ir Ķīnas pilsonis. Kāpēc mums viņa lieta būtu jāapspriež ar citām valstīm?" un vienlaikus brīdinājis, lai citas valstis "neizmanto Liu gadījumu kā ieganstu iejaukties Ķīnas iekšpolitikā".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits