Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Ķīna nikna par pārmetumiem

Ķīnas Ārlietu ministrija par jaukšanos valsts iekšējās lietās nosaukusi ASV Kongresa pārstāvju palātas rezolūciju, kurā nosodītas represijas pret tibetiešiem. Ķīna pavēstījusi, ka rezolūcija "aizvaino ķīniešus un izkropļo Tibetas vēsturi un mūsdienu reālijas un ka negatavojas pildīt rezolūcijā izteikto aicinājumu pievērsties sarunām ar dalailamu. Pekinas aģentūra Xinhua apgalvo, ka nemieros vainojami viņa līdzgaitnieki, un Tibetiešu jaunatnes kongresu piektdien salīdzināja ar teroristiskajām organizācijām.

Protestu un pārspīlētu drošības pasākumu nomāktā lāpas stafete tikmēr turpinājās Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā. Vietējie aktīvisti solīja "pārsteigumus", taču noliedza, ka varētu mēģināt apdzēst liesmu. "Mēs esam paredzējuši ļoti vienkāršu demonstrāciju ar plakātiem," Reuters sacīja organizācijas Brīvību Tibetai Argentīnas grupas pārstāvis Horhe Karkavaljo. Tomēr lāpnešu un pašas ceremonijas apsardzei piektdien tika norīkoti vairāk nekā pieci tūkstoši policistu, armijas pārstāvju un brīvprātīgo. Vietējos spēkus lāpas stafetes apsargāšanai iecerējusi izmantot arī Japāna, norādot, ka ir nemierā ar ķīniešu apsargu izmantotajām metodēm, ziņo BBC.

Pēc Argentīnas lāpa tiks nogādāta Āfrikas valstī Tanzānijā. Tur no piedalīšanās stafetē jau atteikusies Nobela Miera prēmijas laureāte Vangari Matai, izsakot neapmierinātību ar cilvēktiesību situāciju Ķīnā.

Financial Times ziņo, ka Ķīnas interneta mājaslapās un virtuālajās tērzētavās tiek aktīvi izplatīti mudinājumi, protestējot pret neviesmīlīgo olimpiskās lāpas sagaidīšanu Parīzē, boikotēt Francijas preces, sevišķi - Ķīnā populāros Louis Vuitton, Givenchy un L"Oréal izstrādājumus. Valdība jau slēgusi vienu lapu ar šādu aicinājumu, taču plāna popularitāte turpina pieaugt. Līdzīga kampaņa pret Japānas uzņēmumiem pirms trim gadiem gan beidzās bez jūtamiem rezultātiem, norāda laikraksts.

Pekinas spēļu aizstāvēšanai pēc Ķīnas kritikas uzklausīšanas piektdien aktīvāk pievērsās arī Starptautiskās olimpiskās komitejas vadītājs Žaks Roge. "Olimpiskās spēles ir tikai sportistu darīšana, un viņi ir nevainīgi," viņš uzsvēra, izsakot pārliecību, ka "daudzi sportisti nožēlos savu politisko līderu prombūtni parādes laikā".

Tomēr britu premjeram Gordonam Braunam, Vācijas kanclerei Angelai Merkelei un citu valstu līderiem ar paziņojumu par atklāšanas ceremonijas neapmeklēšanu nu pievienojies arī ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns. Līdzīgi G.Braunam viņš gan apgalvoja, ka ierasties nevarēs saspringtā darba grafika dēļ. "Nepiedalīšanās atklāšanas ceremonijā nemaina faktu, ka mums uz Ķīnu jāizdara spiediens pirms un pēc olimpiskajām spēlēm, kā arī to laikā," CNN savukārt norādīja Baltā nama preses sekretāre Dana Perino. ASV prezidents Džordžs V.Bušs pagaidām nav paziņojis par piedalīšanos atklāšanas ceremonijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atstājuši Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits