Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ķīnas premjers aicina reformēt valsts politiku

Ķīnai steidzami nepieciešamas politiskās reformas, lai izvairītos no jaunas Kultūras revolūcijas, kas sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados satricināja valsti, prasot miljoniem cilvēku dzīvību, trešdien brīdināja Ķīnas premjerministrs Veņs Dzjabao. «Bez sekmīgām politiski strukturālām reformām mēs nespēsim pilnībā īstenot arī ekonomiski strukturālās reformas un varam zaudēt šajā jomā gūtos panākumus.»

Premjers uzsvēra, ka Ķīnas spēkos ir mazināt augošo plaisu starp bagātajiem un nabagajiem, plaukstošo korupciju un tautas neuzticību politiķiem, taču reformām jābūt pakāpeniskām. Viņš jau kopš 2010. gada vairākkārt rosinājis pārmaiņas, bet komunistu partijas konservatīvais bloks aicinājumus ignorējis. Eksperti norāda, ka šoreiz premjers runā skarbākos toņos. «Jaunas Kultūras revolūcijas riska piesaukšana ir līdz šim spēcīgākais ziņojums, ko V. Dzjabao izmantojis, uzsverot politisko reformu nepieciešamību,» Āzijas reģiona speciālists Nikolass Bekvilins no Human Rights Watch sacīja aģentūrai AFP.

Lai gan analītiķi V. Dzjabao mēdz dēvēt par progresīvāko Ķīnas līderi, daudzi viņam pārmet tukšu runāšanu, kas aktivizējusies līdz ar rudenī gaidāmo desmit gadus ieņemtā amata atstāšanu. «Patiesībā viņš saka, ka situācija ir slikta, ka Kultūras revolūcija var atkārtoties, bet tā nav viņa atbildība, viņš taču ies prom,» The Daily Telegraph citē kritiskos komentārus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits