Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ķīnas premjers: ir vajadzīgas reformas

Pasaules ekonomikas «ātrvilciena» un politiskās ietekmes muskuļus audzējošās Ķīnas premjerministrs Veņs Dzjabao, noslēdzoties ikgadējam tautas kongresam (parlamentam), paziņoja, ka Ķīnai ir nepieciešamas politiskās reformas. «Bez politiskās restrukturizācijas nebūs rezultātu ekonomiskajai restrukturizācijai, un panākumi, ko esam sasnieguši, restrukturizējot ekonomiku, var tikt zaudēti,» paziņoja Veņs.

Premjers sacīja, ka pārmaiņām ir jānotiek pakāpeniski, Komunistiskās partijas pārraudzībā. Tomēr Veņs neprecizēja, kādas un cik plašas reformas vajadzētu veikt. Viņš gan atļāvās paust iespējamību, ka valsts līmenī Ķīnas vadītājus varētu izvēlēties iedzīvotāji. Pašlaik vēlētāji var izraudzīties tikai ciematu līderus. «Ja mēs vēlamies uzklausīt tautas sūdzības, mums ir jāļauj cilvēkiem uzraudzīt un kritizēt valdību,» Ķīnas līderi citē BBC.

Viņa teiktais ir dziļā pretrunā ar cita partijas smagsvara Vu Banguo viedokli. Viņš pagājušajā nedēļā sacīja, ka Ķīnai nav nepieciešamas plašākas politiskās pārmaiņas.

Uzrunā Ķīnas parlamentam Vu izteicās, ka straujā ekonomiskā izaugsme, kas notikusi pēdējos 30 gados, var apstāties, ja valstī funkcionējošā politiskā sistēma tiktu ievērojami koriģēta. «Mēs esam deklarējuši, ka neieviesīsim daudzpartiju sistēmu, kuras ietvaros notiktu varas rotācija,» sacīja Vu. «Ir iespējams, ka [tādā gadījumā] valsts varētu nogrimt iekšējo nemieru bezdibenī.»

Ķīnas premjera teiktais uztverts piesardzīgi, jo valsts augstākā vadība arī agrāk ir nākusi klajā ar paziņojumiem par nepieciešamību uzlabot pastāvošo politisko sistēmu un padarīt valdību vairāk atbildīgu iedzīvotāju priekšā. Tomēr līdz šim Ķīnas politikā nekādas redzamas pārmaiņas nav notikušas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits