Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Klimatologi pieļauj pasaules okeāna līmeņa celšanos par 20 metriem

ASV Ņūdžersijas štata Ratgersa universitātes (Rutgers University) klimatologi, balstoties uz pētījumu par pliocēna perioda klimatu, prognozējuši, ka šobrīd notiekošās globālās sasilšanas laikā pasaules okeāna līmenis celsies par 20 metriem. Pēc zinātnieku vārdiem, pie šādām sekām novedīs temperatūras paaugstināšanās par tikai 2 grādiem, kādu starptautiskā klimatologu komiteja IPCC pašlaik uzskata par pieļaujamu.

Ratgersa universitātes pētnieku darbs ir publicēts žurnālā Geology, savukārt īss tā apskats lasāms pētījumu finansējušās aģentūras National Science Foundation interneta vietnē.

Zinātnieki veica pliocēna perioda iežu no trim vietām – Virdžīnijas ASV, Jaunzēlandes un Enivetoka atola Klusā okeāna ziemeļos – izotopisko analīzi. Pliocēna periods ir no 5 līdz 2,5 miljoniem gadu sens laika posms, kad klimats kopumā līdzinājās mūsdienu klimatam, bet planētas vidējā temperatūra bija par 2-3 grādiem augstāka nekā tagad.

Analīžu rezultāti pētniekiem ļāva secināt, ka pasaules okeāna līmenis minētajā laikmetā ar varbūtību 95 procenti bija par 20 metriem (tiesa gan – ar pieļaujamo kļūdu 10 metri) augstāks par tagadējo. Pēc darba autoru vārdiem, pliocēna laikmetā bija pilnībā izkusuši Arktikas un Grenlandes ledāji, kā arī izzudusi liela daļa Antarktīdas ledus. Zinātnieki uzskata, ka temperatūrai paaugstinoties tikai par diviem grādiem un klimatam sākot līdzināties pliocēna laikmeta klimatam, tādas pašas izmaiņas ar planētu notiks arī nākotnē, lai gan ne uzreiz, bet vairāku tūkstošu gadu garumā.

Šis nav pirmais pētījums ar mērķi atrast paralēles starp tagadējo un pliocēna periodiem, lai prognozētu iespējamās turpmākās klimata izmaiņas. Līdzīgu analīzi ir veikuši, piemēram, britu ģeologi, kuri ieguva aptuveni tādu pašu pasaules okeāna līmeņa iespējamo izmaiņu prognozi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits