Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Krīze Zimbabvē: Mugabe pirmo reizi kopš mājas aresta parādās publiski

Zimbabves ilggadējais prezidents Roberts Mugabe piektdien pirmo reizi, kopš armija pārņēma varu, parādījies publiski, vēsta BBC.

Viņš apmeklējis Zimbabves Universitātes studentu izlaiduma ceremoniju valsts galvaspilsētā Hararē. Pašlaik viņš nav izteicies.

Mugabe atradās mājas arestā kopš trešdienas, kad Zimbabves armija publiski pavēstīja par varas pārņemšanu, taču noliedza, ka notiek valsts apvērsums.

Tikmēr visas aizvadītās dienas norisinājušās Zimbabves armijas sarunas ar Mugabi ar centieniem panākt viņa atkāpšanos no amata, lai gan armija to oficiāli nav atzinusi. Tomēr neoficiāli izskanējis, ka 93 gadus vecais Mugabe nevēlas atkāpties no amata, un grasās kandidēt uz vēl vienu termiņu.

Bruņoto spēku paziņojumā arī sacīts, ka "panākts būtisks progress operācijā, kuras nolūks ir iztīrīt prezidenta Mugabes apkārtni no krimināliem elementiem", un daži no viņiem esot aizturēti, bet citi tiek meklēti, vēsta LETA. Paziņojumā piebilsts, ka šie kriminālie elementi ir "pastrādājuši noziegumus, kas Zimbabvē rada sociālas un ekonomiskas ciešanas".

Domājams, ka armija vēlas, lai Mugabe no varas aiziet mierīgā ceļā, ļaujot valsts vadību uzņemties pagājušajā nedēļā Mugabes atlaistajam viceprezidentam Emersonam Mnangagvam, kurš pēc atlaišanas devās uz ārzemēm, bet ceturtdien atgriezās valstī. Armijas mērķis ir neļaut varai nonākt 52 gadus vecās pirmās lēdijas Greisas Mugabes rokās.

Roberts Mugabe ir biijs pie varas Zimbabvē kopš 1980.gada. Viņš bija premjerministrs no 1980. līdz 1987.gadam, kad kļuva par valsts prezidentu. Viņa vadītā partija Zimbabves Afrikāņu nacionālais kongress - Patriotiskā fronte (ZANU-PF) ir valdošā partija kopš 1980.gada, kad Zimbabve ieguva neatkarību no Lielbritānijas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits