Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Laikraksts: Brazīlijas Senāts plāno par Rusefas impīčmentu balsot 17.maijā

Brazīlijas Senāts 17.maijā plāno balsot par prezidentes Dilmas Rusefas impīčmentu, otrdien vēsta laikraksts "Folha de S Paulo", atsaucoties uz parlamenta augšnama kalendāru.

Ja Senāts nobalsos par Rusefas impīčmentu, viņa uz 180 dienām tiks atstādināta no amata un 5.augustā nevarēs atklāt olimpiskās spēles.

Senāta prezidenta Renana Kaļeirusa sastādītajā darba kārtībā izklāstīts sešu soļu grafiks, un tajā 17.maijā paredzēts balsojums par Rusefas impīčmentu, liecina dokumenti, ar kuriem iepazinies laikraksts.

Atbilstoši prognozēm parlamenta augšpalātā par Rusefas impīčmentu varētu nobalsot vairāk nekā 48 senatori, krietni pārsniedzot vienkāršā vairākuma nodrošināšanai nepieciešamo 41 balsi.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja pirmdien paziņoja, ka to neuztrauc iespējamā impīčmenta ietekme uz Olimpiādi.

Brazīlijas parlamenta apakšnams svētdien atbalstīja Rusefas izdošanu impīčmenta prāvai.

Jau iepriekš tika prognozēts, ka Senāts maijā balsos par to, vai sākt impīčmenta prāvu. Ja Senāta balsojumā šīs prāvas sākšana tiks atbalstīta, Rusefai būs jāatstāj amats uz 180 dienām, kamēr notiks prāva.

Valsts galvas pilnvaras tad pārņems pašreizējais viceprezidents Mišels Temers. Kā pirmdien ziņoja "Folha de S Paulo", Temers jau sācis plānot jauno valdību.

Ja jautājums nonāks Augstākajā tiesā, tai būs jāizvērtē Rusefai izvirzītās apsūdzības un jānosaka, vai tās ir pietiekamas, lai lemtu par viņas iespējamo atstādināšanu no amata.

Ja tiesa nolems, ka tās ir pietiekamas, jautājums atkal tiks nodots Senātam. Lai Rusefa galīgi tiktu atstādināta no amata, priekšlikums Senātā tad jāatbalsta ar divu trešdaļu vairākumu.

Brazīlijas valdība ir pārliecināta, ka Senāts noraidīs Rusefas impīčmentu, svētdien paziņojumā apliecināja Rusefas administrācijas vadītājs Žaks Vāgners.

Svētdien parlamenta apakšnamā notikušā balsojuma rezultāts ir neveiksme Brazīlijas demokrātijai un to "orķestrēja" Rusefas oponenti, kas nespēj pieņemt viņas atkārtotu ievēlēšanu valsts galvas amatā 2014.gadā, skaidroja Vāgners.

Rusefa tiek vainota saistībā ar to, ka ir nelikumīgi aizņēmusies naudu, lai palielinātu valsts izdevumus un nomaskētu recesijas smagumu no vēlētājiem, kad viņa 2014.gadā balotējās uz jaunu prezidentūras termiņu. Prezidente ir noraidījusi viņai izvirzītās apsūdzības un nodēvējusi visu šo lietu par sazvērestību.

Daudzi brazīlieši uzskata, ka Rusefa ir atbildīga arī par valsts ekonomisko situāciju un plašo korupcijas skandālu, kura centrā ir valsts naftas kompānija "Petrobras".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits