Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Laikraksts: Nežēlastībā kritušais Ķīnas politiķis Bo Silajs tiek turēts aizdomās par spiegošanu

Bijušais Ķīnas pilsētas Čuncinas (Chongqing) komunistiskās partijas nodaļas vadītājs, viens no Ķīnas populārākajiem politiķiem Bo Silajs (Bo Xilai) tiek turēts aizdomās par valsts līdera Hu Dziņtao telefona sarunu slepenu noklausīšanos, vēsta laikraksts The New York Times.

Faktu, ka tiek noklausītas Ķīnas vadītāja telefonsarunas, 2011. gada augustā fiksējis valsts slepenais dienests, un sākta atbilstoša izmeklēšana. Laikraksts vēsta, ka brīdī kad fiksēts noklausīšanās fakts, Ķīnas līderis runājis ar kādu Čuncinas ierēdni par pretkorupcijas jautājumiem. Izdevums apgalvo, ka tieši Bo Silaja saistība ar telefona ssarunu noklausīšanos kļuvusi par cēloni viņa negaidītajai atstādināšanai no visiem amatiem 2012. gada martā.

Šo versiju laikrakstam apstiprinājuši arī aptuveni desmit anonīmi avoti Ķīnas kompartijā, tomēr oficiāli Bo Silaja atstādināšana tiek pamatota ar viņa pakļautībā esošā bijušā Čuncinas vicemēra un policijas vadītāja Vana Lijuņa (Wang Lijun), kurš vienlaikus bijis arī B. Silaja uzticības persona, sakariem ar amerikāņu diplomātiem.

Atbilstoši oficiālajai versijai, V. Lijuņa sieva arī izrādījusies iesaistīta britu uzņēmēja Naila Heivuda (Neil Heywood) slepkavībā 2011. gada novembrī. Šo faktu bijušais Čuncinas vicemērs it kā pats atzinis sarunā ar amerikāņu diplomātiem ASV pārstāvniecībā Čendu pilsētā. V. Lijuņu Ķīnas slepenie dienesti aizturēja uzreiz pēc iznākšanas no ASV pārstāvniecības.

Jāatgādina, ka atbilstoši citai versijai, par 41 gadu vecā N. Heivuda, kurš, domājams, sadarbojās ar britu slepeno dienestu, un sniedza starpniecības pakalpojumus, dibinot kontaktus starp rietumvalstu un Ķīnas uzņēmējiem, slepkavību aizdomās tiek turēta paša Bo Silaja sieva Gī Kailaja (Gu Kailai), kura esot noindējusi viņu ar cianīdu. It kā tiek uzskatīts, ka N. Heivuds palīdzējis abiem laulātajiem izvest no valsts vairāk nekā miljardu korupcijas ceļā iegūtu ASV dolāru, taču pieprasījis pārāk lielu honorāru par saviem pakalpojumiem, kā rezultātā ticis nogalināts. Daudzi plašsaziņas līdzekļi arī vēsta, ka šobrīd Gī Kailaja atrodas apcietinājumā.

Viena no Ķīnas populārākajiem politiķiem Bo Silaja atstādināšana no visiem amatiem noveda pie saspīlējuma pieauguma valstī. Marta beigās varas iestādes daļēji bloķēja populārākos Ķīnas mikroblogu servisus, lai apturētu baumu par Pekinā gaidāmajiem nemieriem izplatīšanos. Interesanti, ka interneta lietotāji pēc tam sāka apiet ierobežojumus, aizliegto vārdu vietā izmantojot politiķu iesaukas. Piemēram, valsts premjerministru Veņu Dzjabao (Wen Jiabao) mikroblogeri sāka dēvēt par teletūbiju, bet Bo Silaju – par tomātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits