Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Lidmašīnas uzspridzināšanas mēģinājumā aizdomās turētais ir bagātas nigēriešu ģimenes atvase

Vīrietis, kuru apsūdz mēģinājumā Ziemassvētku dienā uzspridzināt ASV pasažieru lidmašīnu, ir Londonā izglītots nigērietis, kura bagātais tēvs biznesmenis esot paudis bažas par sava dēla radikālismu.

23 gadus veco Umaru Faruku Abdulmutallabu pārvarēja citi pasažieri un apkalpes locekļi piektdien aviokompānijas "Northwest Airlines" reisā no Amsterdamas, kad viņš mēģināja detonēt eksplozīvu ierīci, lidmašīnai gatavojoties nolaisties Detroitas lidostā.

Kaut arī viņa saikne ar ekstrēmistu grupējumu "Al Qaeda" vēl ir jāapstiprina, Abdullmutallaba tēvs Umaru Mutallabs bija tika satraukts par dēla reliģisko ekstrēmismu, ka viņš jau novembrī esot sazinājās ar ASV vēstniecību Abudžā, lai izteiktu savas bažas, aģentūrai AFP teica kāda ASV amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Amatpersona teica, ka Abulmutallabs ticis iekļauts plašākajā uzraugāmo teroristu sarakstā, taču bez norādes atkārtoti pārbaudīt vai svītrot viņu no lidmašīnu pasažieru sarakstiem.

Mutallabs sestdien aģentūrai AFP pavēstīja, ka viņš devies uz Abudžu, lai tiktos ar drošības aģentūrām un runātu par savu dēlu, kurš ir jaunākais no viņa 16 bērniem.

Avīze "The Day" raksta, ka tēvs bijis pārsteigts, uzzinot, ka viņa dēlam izsniegta ASV vīza pēc tam, kad viņš izteicis savas bažas ASV pārstāvjiem.

Nīderlandes varas iestādes apstiprināja, ka aizturētais ieradies Amsterdamā no Nigērijas un devies tālāk uz Detroitu ar derīgu ASV vīzu. Bažas izraisīja tas, kā cilvēkam, kurš iekļauts uzraugāmo teroristu sarakstā, izdevies ienest lidmašīnā spridzekli.

Aizdomās turētā tēvs, 70 gadus vecais biznesmenis Umaru Mutallabs savulaik vadīja divas Nigērijas lielākās bankas - "United Bank for Africa" un "First Bank of Nigeria".

Viņš 13 gadus bija "First Bank of Nigeria" valdes loceklis līdz aiziešanai pensijā pagājušajā nedēļā. 2003.gadā viņš nodibināja Nigērijā pirmo islāma banku "Jaiz International Bank".

Laikraksts "The Nigerian" apraksta gados jauno aizdomās turēto , kuru radikalizējis reliģiskais ekstrēmisms. Abulmutallabs mācījies britu starptautiskajā skolā Lomē, Togo, kur, pēc laikraksta stāstījuma, viņš sludinājis islāmu saviem klases biedriem.

Viņa vēstures skolotājs Maikls Rimmers raidsabiedrībai BBC teica, ka bijušais skolnieks atbalstījis talibu režīmu Afganistānā līdz tā krišanai 2001.gadā.

"Es atceros, kā viņš domāja, ka talibi ir OK, bet visi pārējie musulmaņu bērni tos uzskatīja trako baru," stāstīja Rimmers. Tomēr, neraugoties uz to, Abdulmutallabs, pēc Rimmera teiktā, bijis "katra skolotāja sapnis - apķērīgs, entuziasma pilns, ļoti saprātīgs, ļoti pieklājīgs".

Vēlāk viņš dzīvoja Londonā, kur apguva inženiera mehāniķa specialitāti Londonas Universitātes koledžā.

Laikraksts "The Day" piebilst, ka pēc Londonas Abdulmutallabs pārcēlies uz dzīvi Ēģiptē un pēc tam Dubaijā, paziņojot saviem tuviniekiem, ka viņš sarauj jebkādas saites ar ģimeni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits