Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Medvedevs brīdina «nekropļot» Otrā pasaules kara vēsturi

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs paziņojis, ka Krievijai vajadzētu pretoties citu valstu mēģinājumiem «izkropļot» Otrā pasaules kara vēsturi. Pēc viņa domām, patiesība ir tāda, ka «Sarkanā armija un Padomju Savienība deva neapstrīdamu un izšķirošu ieguldījumu fašisma sakaušanā un Eiropas atbrīvošanā, un vēlāk šī uzvara ietekmēja pasaules vēsturisko procesu attīstību».


Krievijas amatpersonas jau vairākkārt paudušas sašutumu par Baltijas valstu vēlmi «pārrakstīt» Otrā pasaules kara vēsturi. Šīs valstis uzskata, ka Otrā pasaules kara laikā cietušas divu vienlīdz naidīgu totalitāro režīmu cīņā, bet pēc kara beigām vienu okupācijas režīmu nomainīja otrs. D.Medvedevs vēsta, ka Krievijas Ārlietu ministrijai vajadzētu ieņemt daudz aktīvāku nostāju, lai atspēkotu šo uzskatu, ziņo Reuters. D.Medvedevs arīdzan pauda satraukumu par vēstures mācīšanu Krievijas skolās, jo daudziem skolēniem nav nekādas izpratnes par Otrā pasaules kara cēloņiem.


Krievijas prezidents otrdien bija ieradies Sanktpēterburgā, kur notika piemiņas pasākumi, kas veltīti 65.gadadienai kopš Ļeņingradas blokādes pārraušanas. Kara laikā nacistiskās Vācijas karaspēks vairāk nekā divus gadus bija ielencis Ļeņingradu, kur gāja bojā vairāk nekā miljons cilvēku, daudzi nomira bada nāvē. 78 gadus vecā Roza Ivanova atceras, ka viņas ģimene ēdusi dzīvnieku ādas, ko tēvs atnesis no rūpnīcas. «Mēs vārījām tādu kā sautējumu. Cūkas ādas sautējums bija visgaršīgākais,» ziņu aģentūrai AP stāsta R.Ivanova. 72 gadus vecā Jūlija Ļihova atceras, ka reiz kāds jūrnieks viņu pacienājis ar maizi. «Tā bija neaprakstāma laime!»


PSRS kara laikā zaudēja aptuveni 27 miljonus cilvēku. D.Medvedevs uzdevis noskaidrot patieso upuru skaitu. Viņš informē, ka 2,4 miljoni cilvēku joprojām tiek uzskatīti par bez vēsts pazudušiem, bet no 9,5 miljoniem brāļu kapos apbedīto zināmi tikai sešu miljonu kritušo vārdi.


Krievijas sabiedrībā valda viedoklis, ka uzvara karā pret nacistisko Vāciju ir viens no lielākajiem sasniegumiem Krievijas vēsturē. Kremlis uzskata, ka mūsdienu sabiedrībai vajadzētu iedvesmoties no pagātnes varoņdarbiem, lai pārvarētu visas grūtības. «Mēs saprotam, ka Uzvaras mantojums — tās nav tikai mūsu atmiņas, mūsu vēsture. Tas ir spēcīgs morālais resurss mūsu valsts attīstībai,» teica D.Medvedevs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits