Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 10. septembris
Jausma, Albertīne

Meksika noraida Ukrainas lūgumu aizturēt Putinu

Meksikas prezidents noraidījis Ukrainas valdības lūgumu aizturēt Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, ja viņš oktobrī ieradīsies Meksikā, lai apmeklētu jaunās prezidentes inaugurāciju.

"Mēs to nevaram darīt," kārtējā valdības preses konferencē žurnālistiem sacīja prezidents Andress Manuels Lopess Obradors. "Tas nav atkarīgs no mums."

Eiropas Komisijas (EK) pārstāvis sakariem ar presi ārlietu jautājumos Peters Stano ceturtdien izdevumam "Euractiv" savukārt sacīja, ka Meksikas dalība Starptautiskajā Krimināltiesā (SKT) nozīmē, ka tai ir juridisks pienākums aizturēt Putinu, ja viņš ieradīsies Meksikā.

Ukrainas vēstniecība Meksikā trešdien lūdza Meksikas valdību aizturēt Putinu, ja viņš apmeklēs nule ievēlētās Meksikas prezidentes Klaudijas Šeinbaumas inaugurāciju, uz ko diktators ir uzaicināts.

Kijivas delegācija pateicās Meksikai, ka tā uz 1.oktobra ceremoniju uzaicinājusi Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Putins ir kara noziedznieks, norādīja Ukrainas diplomāti.

"Mēs esam pārliecināti, ka Meksikas valdība jebkurā gadījumā izpildīs starptautisko aizturēšanas orderi, nododot iepriekšminēto personu (Putinu) ANO tiesu struktūrai Hāgā," teikts Ukrainas vēstniecības paziņojumā.

SKT 2023.gada martā izdeva Putina aizturēšanas orderi saistībā ar apsūdzībām kara noziegumos par Ukrainas bērnu piespiedu deportāciju uz Krieviju pēc Maskavas 2022.gada februāra pilna mēroga iebrukuma Ukrainā.

Huans Ramons de la Fuente, kas ir izraudzīts par Šeinbaumas valdības ārlietu ministru, sacīja, ka tas ir "standarta protokols" - uz inaugurāciju aicināt visu to valstu vadītājus, ar kurām Meksikai ir diplomātiskās attiecības, arī Krievijas un Ukrainas.

Šeinbauma, kas kļūs par Meksikas pirmo prezidenti sievieti, 2.jūnijā vēlēšanās guva vēsturisku uzvaru un oktobrī sāks pildīt savu sešu gadu amata termiņu.

Putins un Zelenskis bija pasaules valstu vadītāju vidū, kas viņu apsveica.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits