Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Miris viens no savulaik Muamaru Kadafi noslepkavojušajiem Lībijas kaujiniekiem

Francijā miris viens no Lībijas nemierniekiem, kurš tieši piedalījās bijušā valsts līdera Muamara Kadafi sagūstīšanā un nogalināšanā pagājušajā gadā, vēsta televīzijas kanāls Al Jazeera. Omrans Šābans (Omran Shaaban) mira kādā no Francijas slimnīcām, kurā viņš ārstējās pēc tam, kad 2012. gada jūlijā viņu nolaupīja un spīdzināja Lībijas diktatora sekotāji, kas atriebās par M. Kadafi gāšanu un nāvi.

22 gadus vecais O. Šābans 25. septembrī tika apglabāts Misurātas pilsētā, kur viņa mirstīgās atliekas nogādāja ar privātu lidmašīnu. Lībijā pie varas šobrīd esošais Vispārējais Nacionālais kongress oficiāli nosauca viņu par „mocekli” un deva rīkojumu apglabāt kā varoni. Ar nacionālo karogu pārklātais zārks tika novietots pilsētas stadionā, kur atvadīties no bijušā nemiernieka ieradās tūkstošiem cilvēku. Varas iestādes arī izdevušas pavēli par O. Šābanu nolaupījušo kaujinieku sagūstīšanu. Tāpat, kā vēsta aģentūra AFP, viņa brālis Valids, kurš vada kādu bijušo kaujinieku vienību, ir solījis personiski atriebties par Omrana nāvi.

Pēc bijušā kaujinieka bērēm Misurātā saglabājas saspringta situācija, jo pilsētas iedzīvotāji nešaubās, ka O. Šābana bojāejā ir vainojami M. Kadafi piekritēji, kuri joprojām kontrolē Banivalidas pilsētu. Šīs pilsētas kaujinieki ir labi bruņoti, tajā skaitā ar granātmetējiem un artilēriju, kamdēļ valdība nespēj pārņemt varu pilsētā.

Eksperti paredz, ka O. Šābana nāve var atvest pie sadursmēm starp tiem Lībijas iedzīvotājiem, kas atzīst kongresa varu, un joprojām daudzskaitlīgajām M. Kadafi piekritēju vienībām, kuras pēc bijušā līdera nāves paziņoja par atbalstu revolūcijai, taču faktiski jaunajai varai nepakļaujas, kā arī neatkarīgajiem kaujinieku grupējumiem, kuriem nav vispār nekādas ideoloģijas.

O. Šābans kļuva plaši zināms pateicoties fotogrāfijām un video ierakstiem, kur viņš redzams blakus sagūstītajam diktatoram, kas tajā pašā dienā tika nežēlīgi nogalināts bez tiesas sprieduma. Pēc viņa radinieku vārdiem, O. Šābanu un trīs viņa paziņas bruņoti cilvēki sagūstīja 2012. gada jūlijā netālu no Banivalidas. Viņš atradās kaujinieku gūstā 50 dienas, līdz kopā ar vēl diviem gūstekņiem tika atbrīvots, pateicoties sarunām, kuras vadīja kongresa līderis Muhameds al-Magrifs. Pēc tam O. Šābans tika nosūtīts ārstēties uz Franciju. Ceturtais nolaupītais cilvēks joprojām atrodas gūstā, un par viņa likteni nekas nav zināms.

O. Šābana radinieki apgalvo, ka šauta ievainojuma dēļ jaunajam cilvēkam bijušas paralizētas kājas, bet uz viņa ķermeņa bijis redzams liels skaits spīdzināšanas pēdu. Pēc ģimenes locekļu vārdiem, O. Šabans nekad nav saņēmis toreizējās nemiernieku vadības solīto ievērojamo naudas balvu 800 tūkstošu ASV dolāru apmērā par M. Kadafi notveršanu.

Jāatgādina, ka 22. septembrī Lībijas varas iestādes deva rīkojumu izformēt visas bruņoto zemessargu vienības valsts teritorijā, izņemot tās, kas atrodas tiešā valdības pakļautībā esošu tiesībsargājošo institūciju pārziņā. Pēc M. Kadafi režīma gāšanas 2011. gada rudenī, valsts faktiski atrodas bruņoto grupējumu, kuru ievērojama daļa neatzīst jauno valdību, kontrolē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits