Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Mjanma ielaidīs ārvalstu palīgus

Glābēji varēs doties uz Iravadi deltu, kur miljoniem cilvēku cieš badu, slāpes un slimības.

ANO ģenerālsekretāram Banam Ki Mūnam izdevies panākt sen gaidīto Mjanmas valdības jāvārdu palīdzības saņemšanai no ārvalstīm. Militārās huntas līderis Tans Šve piektdien pēc sarunas ar Banu pieņēma lēmumu ielaist valstī "visus palīdzības darbiniekus neatkarīgi no tautības". AP vēsta, ka ārvalstnieki turpmāk varēs darboties arī ciklonā Nargis vissmagāk cietušajā reģionā - Iravadi upes deltā. Vēlāk neoficiālās sarunās ar valdības pārstāvjiem raidsabiedrība CNN gan uzzināja, ka atļauja neattiecas uz ārzemju kuģiem un helikopteriem.

Starptautiskās organizācijas piesardzīgi apsveikušas Mjanmas apņēmību, paužot, ka militāristi jau vairākkārt pēdējā brīdī lauzuši savus solījumus. "Mani priecē viņu vārdi, bet vēl nav zināms, vai tie pārvērtīsies darbos un mēs patiešām pieredzēsim ievērojamu valsts atvēršanos," BBC sacīja aģentūras World Vision pārstāvis Kriss Vebsters. "Mums jāturpina spiest vaļā durvis un jāpanāk, lai izmisušajiem Mjanmas iedzīvotājiem tiek visa iespējamā palīdzība," savukārt uzsvērta Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Milibends.

Kopš 2.maija Mjanmas dabas stihijā bojāgājušo skaits jau pārsniedzis 78 tūkstošus cilvēku, turklāt vēl 56 tūkstoši joprojām tiek uzskatīti par pazudušiem bez vēsts. Aptuveni divarpus miljonus izdzīvojušo apdraud slimības, bads un lietusgāzes, pret ko līdz šim viņiem nācās cīnīties gandrīz tikai saviem spēkiem. "Mani pagalam neapmierina šeit redzētais," ANO ģenerālsekretārs žurnālistiem atzina pēc ciklona skarto vietu apskates, kaut tā notika patālu no vissmagāk cietušajiem valsts reģioniem. Viņš uzsvēra, ka starptautiskā sabiedrība ir gatava palīdzēt valstij pārvarēt traģēdijas sekas, raksta Reuters.

Līdz šim retajiem Mjanmā ielaistajiem ārvalstu palīdzības dienestu darbiniekiem galvenokārt nācās palikt lielākajā valsts pilsētā Jangonā. Hunta materiālo palīdzību lielākoties pieņēma, taču to izdalīt iedzīvotājiem vēlējās pēc saviem ieskatiem. Drīz vien starptautiskajās organizācijās ienāca sūdzības, ka ēdienu iespējams saņemt tikai apmaiņā pret solījumu referendumā atbalstīt huntas izstrādāto konstitūcijas projektu.

Pašlaik problēmas ar pārtiku pamazām tiek atrisinātas, taču jaunas grūtības izdzīvojušajiem sagādā ūdens trūkums un daudzās infekcijas slimības. Daudzviet cilvēkiem slāpju remdēšanai nākas dzert no dubļu peļķēm.

Jūnija beigās Mjanmā sākas rīsu stādīšanas sezona. No tiem atkarīgas miljoniem cilvēku dzīvība - jo sevišķi par "Āzijas rīsu bļodu" dēvētajā Iravadi deltā. Pašlaik situācija reģionā neļauj nodarboties ar lauksaimniecības darbiem, tāpēc starptautiskās organizācijas cer, ka Mjanmas valdība vairs nevilcināsies ar palīdzības pieņemšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits