Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Mnangagvas valdībā augsti amati militārpersonām

Zimbabves jaunais prezidents Emersons Mnangagva nosaucis savas valdības ministrus, un ietekmīgos amatos ieceltas augsta ranga militārpersonas, vēsta BBC.

Piemēram, ģenerālis Sibusiso Modžo, kurš teica uzrunu valsts televīzijā uzreiz pēc varas pārņemšanas, kas iezīmēja Mugabes ēras beigu sākumu, kļuvis par ārlietu ministru un starptautiskās tirdzniecības ministru, bet Zimbabves Gaisa spēku komandieris Perenss Širi nu būs jaunais zemkopības ministrs.

Modžo, kā raksta BBC, bija militārā apvērsuma publiskā "seja", taču iepriekš bija visnotaļ mazpazīstama persona plašākā sabiedrībā. Viņam ir doktora grāds starptautiskajās attiecībās, un iepriekš viņš vadījis bruņoto spēku elites vienību - tā dēvētās "zaļās beretes".

Tikmēr Širi ir pretrunīgi vērtēta figūra - viņa vārds tiek saistīts gan ar masveida civiliedzīvotāju slepkavībām pagājušā gadsimta 80. gados, gan arī ar Mugabes režīma balstīšanu. 

Tikmēr visnotaļ ticami, ka pie viceprezidenta posteņa tiks ģenerālis Konstantino Čivenga, kurš vadīja militāro apvērsumu valstī.

Pie amata ticis arī ietekmīgas veterānu organizācijas vadītājs Kriss Mustvangva, kurš varas krīzes laikā bija viens no aktīvākajiem Mugabes demisijas pieprasītājiem. Nu viņš Mnangagvas valdībā pildīs informācijas ministra pienākumus.

Tomēr jaunais prezidents izvēlējies amatos atstāt arī vērā ņemamu daļu to ministru, kas izpildvarā bija Mugabes valdīšanas laikā, izsaucot kritiku un cilvēku bažas, ka valsts varā mainījusies tikai fasāde, bet ne saturs.

Aktīvists un valdības kritiķis Tendajs Biti izteicies, ka zimbabvieši maldījušies, cerot uz īstām izmaiņām. "Līdz šim mēs pučam devām iespēju. Darījām to patiesā, iespējams, naivā pārliecībā, ka valsts patiešām var virzīties uz priekšu. Mēs alkām pēc pārmaiņām, miera un stabilitātes. Cik gan ļoti mēs kļūdījāmies," viedokli paudis Biti.

Tikmēr mediju nozares darbonis, laikraksta īpašnieks Trevors Nkube norādījis, ka "medusmēnesis ir beidzies", atsaucoties uz cilvēku teju vai eiforisko sajūsmu, nojaušot Mugabes 37 valdīšanas gadu beigas, un piebildis, ka "jaunā valdība faktiski ir pārstrādāta vecā valdība."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits