Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Mugabe samierinājies ar atstādināšanu no amata

Zimbabves līdzšinējais prezidents Roberts Mugabe samierinājies ar atstādināšanu no amata, ir pie labas veselības un samērā dzīvespriecīgs, svētdien sarunā ar ziņu aģentūru AFP atzina eksprezidenta māsasdēls Leo Mugabe.

"Ar viņu viss ir kārtībā. Esmu bijis viņu apraudzīt, viņš ir samērā dzīvespriecīgs," izsakoties par eksprezidentu, sacīja Leo Mugabe.

"Viņš ar cerībām raugās uz savu jauno dzīvi, zemkopību un dzīvi lauku mājā. Viņš to ir pieņēmis labi."

Leo Mugabe atteicās runāt par 10 miljonu dolāru pensionēšanās bonusu, kas atbilstoši mediju ziņām 93 gadus vecajam prezidentam piedāvāts, lai pārliecinātu viņu atkāpties no amata.

Leo Mugabe sacīja, ka bijusī pirmā lēdija Greisa tagad koncentrē spēkus augstskolas izveidošanai par godu Robertam Mugabem.

Augustā Zimbabve paziņoja par plāniem uzcelt Mazovā, 35 kilometru attālumā no Harares, pēcdiploma studiju augstskolu. Projekta izmaksas tika lēstas miljarda dolāru apjomā.

Plāns izsauca sašutumu, ņemot vērā, ka Zimbabvē Mugabes politikas rezultātā iestājies ekonomikas krahs.

Mugabe, kurš vadīja valsti 37 gadus, otrdien atkāpās no amata. Neilgi pirms tam parlaments sāka debates par viņa impīčmenta procedūru.

Varas krīzi Zimbabvē izraisīja Mugabes lēmums 6.novembrī atcelt Emersonu Mnangagvu no valsts pirmā viceprezidenta amata. 14.novembrī varu valstī pārņēma armija, kas centās panākt, lai Mugabe atkāpjas.

Roberts Mugabe ir bijis pie varas Zimbabvē kopš 1980.gada. No 1980. līdz 1987.gadam viņš bija premjerministrs un tad kļuva par valsts prezidentu. Viņa vadītā Zimbabves Afrikāņu nacionālā savienība - Patriotiskā fronte (ZANU-PF) ir valdošā partija kopš 1980.gada, kad Zimbabve ieguva neatkarību no Lielbritānijas.

Neskatoties uz pieaugošo spiedienu atkāpties, Mugabe nevēlējās atstāt valsts galvas amatu pirms nākamā gada vasarā gaidāmajām prezidenta velēšanām, kurās plānoja kandidēt uz vēl vienu termiņu.

Zimbabves līdzšinējais viceprezidents Mnangagva piektdien nodeva prezidenta amata zvērestu, stājoties ilggadējā līdera vietā.

Inaugurācijas runā jaunais prezidents izklāstīja vērienīgu pārmaiņu programmu, solot atcelt vairākas politikas nostādnes, ar kurām bija raksturīga Mugabes valdīšana.

Mnangagva solīja valdības kompensācijas baltajiem fermeriem, kuru zemes konfiscējis Mugabe. Tāpat viņš solīja aizsargāt starptautiskās investīcijas, kā arī atjaunot attiecības ar ārvalstu valdībām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievu lidlaukā Krimā atskanējuši sprādzieni

Naktī uz trešdienu atskanējuši sprādzieni krievu okupētajā Krimas pussalā netālu no Džankojas kara lidlauka, vēsta lietotnes Telegram kanāls Astra un citi vietējie mediji.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits