Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Mugabes partijas pārstāvis paziņo par uzvaru Zimbabves vēlēšanās

Zimbabvē trešdien notikušajās vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais prezidents Roberts Mugabe, ceturtdien paziņojusi kāda augsta ranga amatpersona Mugabes vadītajā partijā "Zimbabves Āfrikas nacionālā savienība - Patriotiskā fronte" (ZANU–PF). 

"Mēs esam uzvarējuši šīs vēlēšanas. Mēs esam aprakuši MDC (Kustību par demokrātiskām pārmaiņām). Mums nekad nebija ne mazāko šaubu, ka mēs uzvarēsim," ziņu aģentūrai "Reuters" pa telefonu pavēstīja Mugabes partijas biedrs, kurš vēlējās palikt anonīms. 

Zimbabvē likums aizliedz pirms laika atklāt vēlēšanu rezultātus, un policija solījusi arestēt ikvienu, kurš šo likumu pārkāps. Plānots, ka oficiālie rezultāti tiks paziņoti līdz 5.augustam. 

MDC savukārt paziņojusi, ka nule kā notikušās vēlēšanas ir "milzīga krāpšana". 

"Tā ir milzīga krāpšana. Zimbabviešus ir apkrāpusi ZANU–PF un Mugabe," "Reuters" norādīja kāds augsta ranga MDC biedrs. Partija šodien plāno sasaukt ārkārtas sēdi.

LETA jau ziņoja, ka Zimbabvē trešdien notika prezidenta, parlamenta un municipālās vēlēšanas, kurās kārtējo reizi uz valsts galvas krēslu pretendēja Mugabe, kas pie varas atradies jau 33 gadus. 

Mugabes sāncensis cīņā par varu ir MDC līderis Morgans Cvingirai, kurš šobrīd ieņem premjerministra amatu.

61 gadu vecajam Cvingirai šis ir jau trešais mēģinās pārspēt 89 gadus veco Mugabi cīņā par valsts galvas krēslu. 

2008.gadā Cvingirai pirmajā vēlēšanu kārtā uzvarēja, taču izstājās no sacensības pēc tam, kad Mugabes vadītās ZANU–PF rīkļurāvēju uzbrukumos tika noslepkavoti aptuveni 200 viņa atbalstītāju. 

Šogad vēlēšanas visumā noritējušas mierīgi un vēlētāju aktivitāte bijusi liela, ziņo organizatori. Tomēr policija ir ieņēmusi pozīcijas pie MDC galvenās mītnes Hararē. 

Lai viens no kandidātiem gūtu uzvaru jau pirmajā balsošanas kārtā, viņam jāiegūst vismaz 50% balsu, taču manipulāciju un uzticamu aptauju trūkuma dēļ vēlēšanu rezultāts ir grūti prognozējams. 

Kāds neatkarīgs vēlēšanu novērotājs, kas, baidoties no aresta, arī vēlējās palikt anonīms, norādīja, ka sākotnējie rezultāti ir katastrofa Cvingirai. 

Rietumvalstu novērotājiem un žurnālistiem bija liegts sekot vēlēšanu norisei, taču afrikāņu novērotāji vēlēšanu dienā ziņoja, ka - vismaz saskaņā ar sākotnējiem iespaidiem - vēlēšanas bijušas "mierīgas, kārtīgas, brīvas un godīgas". 

Tomēr Zimbabves vadošā novērotāju organizācija - Zimbabves Vēlēšanu atbalsta tīkls (ZESN) - norādījusi, ka nopietnu ēnu uz vēlēšanām metis fakts, ka vēlēšanu iecirkņos rajonos, kur vērojams spēcīgs atbalsts MDC, daudziem cilvēkiem liegts balsot. 

ZESN apšaubījusi arī vēlētāju sarakStu objektivitāti, norādot, ka lauku apvidos, kur vērojams spēcīgs atbalsts Mugabem, reģistrēti 99,87% vēlētāju, savukārt pilsētās, kur spēcīgākas pozīcijas ir Cvingirai, reģistrēti tikai 67,9% vēlētāju. 

Kopumā vēlētāju sarakstos reģistrēti 6,4 miljoni cilvēku jeb gandrīz puse valsts iedzīvotāju.

"Nepietiek, ka vēlēšanas ir mierīgas (..). Tām jāpiedāvā visiem pilsoņiem (..) vienlīdzīgas tiesības balsot," uzsvēra ZESN priekšsēdētājs Solomons Zvana. 

Vairāki politiskie avoti informēja "Reuters", ka vadošie MDC politiķi ir zaudējuši savas vietas parlamentā, tostarp vairāki zaudējumi ciesti galvaspilsētā, kur Cvingirai ir visspēcīgākās pozīcijas. 

Ja Mugabe tiešām uzvarējis vēlēšanās, valstij tas, visticamāk, nozīmēs vēl piecus gadus saspringtas attiecības ar Rietumiem, kas vaino Mugabi nopietnos cilvēktiesību pārkāpumos un ekonomikas graušanā. 

ASV, kas piemērojušas sankcijas Mugabem, pirms vēlēšanām pauda bažas par vēlēšanu ticamību, norādot uz ZANU-PF ietekmi medijos un Mugabes ietekmi uz drošības spēkiem. 

Sankciju atvieglošana pret Mugabi un viņa politiskajām aprindām ļautu Zimbabvei normalizēt attiecības ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) un Pasaules Banku un dotu piekļuvi investīcijām, kas nepieciešamas tās pussagruvušās ekonomikas atjaunošanai. 

Sankciju atvieglošana arī pavērtu ceļu Zimbabves bagāto dabas resursu ieguvei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits