Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 29. jūlijs
Vidmants, Edmunds, Edžus

NATO valstis apņemas nosūtīt Ukrainai desmitiem pretgaisa aizsardzības sistēmu

ASV un vairākas citas NATO valstis tuvākajos mēnešos nosūtīs Ukrainai desmitiem pretgaisa aizsardzības sistēmu, tai skaitā vismaz četras sistēmas Patriot, liecina jauna kopīga vienošanās.

"Šodien es paziņoju par vēsturisku pretgaisa aizsardzības aprīkojuma ziedojumu Ukrainai," paziņoja ASV prezidents Džo Baidens, otrdien atklājot NATO samitu Vašingtonā.

"ASV, Vācija, Nīderlande, Rumānija un Itālija piešķirs Ukrainai aprīkojumu vēl piecām stratēģiskajām pretgaisa aizsardzības sistēmām."

Papildus tam ASV un citas NATO valstis tuvākajos mēnešos piegādās desmitiem citu taktisko pretgaisa aizsardzības sistēmu un simtiem to munīcijas vienību.

Samita atklāšanā Melona auditorijā, kur 1949.gadā tika parakstīts Ziemeļatlantijas līgums par NATO nodibināšanu, Baidens un NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs runāja par alianses svarīgumu un nepieciešamību kopīgi atbalstīt Ukrainu. 

Krievijas diktators Vladimirs Putins grib "noslaucīt Ukrainu no kartes", sacīja Baidens. "Un mēs zinām, ka Putins neapstāsies Ukrainā. Bet, bez šaumām, Ukraina spēj apturēt Putinu un to izdarīs."

Saskaņā ar otrdien publicēto kopīgo paziņojumu ASV, Vācija un Rumānija nosūtīs Ukrainai papildus "Patriot" baterijas, bet Nīderlande un citas NATO valstis piegādās "Patriot" sastāvdaļas vēl vienas baterijas izveidošanai. Itālija piegādās pretgaisa aizsardzības sistēmu SAMP-T.

Citas NATO valstis, tostarp Kanāda, Norvēģija, Spānija un Lielbritānija, piegādās citas sistēmas, kas palīdzēs Ukrainai paplašināt savas pretgaisa aizsardzības diapazonu. Starp šīm sistēmām būs NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS un "Gepard". Citas valstis ir piekritušas piegādāt munīciju šīm sistēmām.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien sociālajos medijos lika saprast, ka pretgaisa aizsardzība vēl arvien ir viņa valsts galvenā prasība, un viņš vairākkārt lūdzis piegādāt sistēmas "Patriot".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits