Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Notverts iespējamais žurnālista Gongadzes slepkava

Ukrainas varas iestādes izvirzījušas apsūdzību bijušajam augsta ranga Iekšlietu ministrijas virsniekam, kurš tiek turēts aizdomās par žurnālista Georgija Gongadzes slepkavību. Tomēr pagaidām nav skaidrs, vai izdosies sodīt arī žurnālista slepkavības pasūtītājus, kuru vidū minēts bijušais Ukrainas prezidents Leonīds Kučma.

G.Gongadze vadīja interneta izdevumu Ukrainska Pravda un rakstīja par Ukrainas amatpersonu noziedzīgajiem darījumiem. Viņš pazuda bez vēsts 2000.gada septembrī; pēc dažām nedēļām mežā tika atrasts viņa līķis bez galvas (deviņos gados kopš slepkavības galva vēl aizvien nav atrasta). G.Gongadzes slepkavība tika uzskatīta par Ukrainas skaļāko noziegumu, jo bija pamatotas aizdomas, ka ar slepkavību saistītas augstākās Ukrainas amatpersonas. Aizdomās par slepkavības pasūtīšanu tika turēts toreizējais prezidents L.Kučma, jo viņa sarunu ierakstos dzirdams, kā L.Kučma pieprasa atbrīvoties no nevēlamā žurnālista.

Svarīgs liecinieks

Šonedēļ pēc sešus gadus ilgas bēguļošanas tika aizturēts bijušais Iekšlietu ministrijas Ārējās izlūkošanas departamenta priekšnieks Oleksijs Pukačs, kurš par šo lietu zina ļoti daudz. Izmeklētāji uzskata, ka O.Pukačs vadījis grupu, kas nolaupīja un nogalināja G.Gongadzi. Iespējams, ka O.Pukačs pats nožņaudzis žurnālistu. Pēc aizturēšanas O.Pukačs atzinies, ka viņam ir tieša saistība ar G.Gongadzes slepkavību.

O.Pukačs tika meklēts jau kopš 2003.gada, kad aizbēga no tiesāšanas. Ukrainas tiesa pagājušogad notiesāja trīs viņa padotos, kam par līdzdalību G.Gongadzes slepkavībā piesprieda 12—13 gadu cietumsodu. O.Pukačs šajā lietā ir svarīgākais liecinieks, jo viņš varētu zināt, kas ir

G.Gongadzes slepkavības pasūtītājs.

Jāsoda pasūtītāji

Pēc aizturēšanas viņš gan centies izvairīties no atbildības un paziņojis, ka daži šajā lietā iesaistītie jau esot miruši. Piemēram, 2005.gadā pašnāvību izdarīja bijušais Ukrainas iekšlietu ministrs Jurijs Kravčenko.

G.Gongadzes atraitne Miroslava uzskata, ka varas iestādēm jādara viss iespējamais, lai sodītu arī slepkavības pasūtītājus. "Pukačs bija tikai viens posms slepkavu ķēdē. Jautājums ir par to, kas pasūtīja slepkavību un vai pietiks politiskās gribas izvirzīt viņiem apsūdzību." Ukrainas prezidents Viktors Juščenko pēc nākšanas pie varas 2004.gadā apsolīja, ka varas iestādes atradīs un sodīs G.Gongadzes slepkavas. V.Juščenko uzsver, ka tas ir viņa goda jautājums. Skeptiķi tikmēr vaicā, kādēļ O.Pukačs apcietināts tieši tagad, kad Ukrainā sākusies gatavošanās prezidenta vēlēšanām.

Ukrainas politikas analītiķi spriež, ka šajā lietā iesaistīti ietekmīgi politiķi, tādēļ vēl iespējami dažādi sensacionāli paziņojumi. "Georgija slepkavība bija tikai viens no noziegumiem, ko pastrādāja prezidenta Kučmas režīms," uzsver Miroslava Gongadze. "Ja patiešām Pukačs izstāstīs visu, ko zina, mēs vēl dzirdēsim svarīgas atklāsmes." V.Juščenko uzdevis pastiprināt O.Pukača apsardzi, lai cietumā viņam "ne mats nenokristu no galvas" un svarīgais liecinieks nodzīvotu līdz tiesai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits