Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ņujorkā vēl mēru

Ņujorkā otrdien notiek mēra vēlēšanas, kurās uzvara tiek prognozēta demokrātu kandidātam Bilam de Blasio.

Līdzšinējais Ņujorkas mērs Maikls Blūmbergs, kurš pilsētu vadīja 12 gadus, vēlēšanās nekandidē.

52 gadus vecais Ņujorkas pašvaldības sabiedriskais advokāts de Blasio solījis piešķirt pilsētai jaunu stilu un sabiedriskās domas aptaujās ievērojami apsteidz republikāņu kandidātu - bijušo Ņujorkas transporta pārvaldes priekšsēdētāju Džo Lotu.

Telekanāla NBC un laikraksta The Wall Street Journal pirmdien publiskotajā aptaujā de Blasio izvirzījies vadībā ar 41% balsu.

Ja de Blasio uzvarēs, viņš kļūs par 109.Nujorkas mēru un pirmo demokrātu mēru šajā pilsētā kopš 1989.gada, lai gan Ņujorkā ir sešas reizes vairāk demokrātu nekā republikāņu.

Uzvaras gadījumā de Blasio solījis paaugstināt nodokļus, lai finansētu pirms bērnudārza izglītību un pēcskolas programmas un uzceltu 200 000 jaunu mājokļu, kurus varētu atļauties ierindas ņujorkieši.

Viņš solījis arī reformēt Ņujorkā īstenoto politiku, kas ļauj policijai uz ielas apstādināt un pārmeklēt cilvēkus. Šīs politikas kritiķi apgalvo, ka tā netaisni vēršas pret melnādainajiem un Latīņamerikas izcelsmes cilvēkiem, bet politikas aizstāvji pagalvo, ka tā efektīvi palīdzējusi apkarot noziedzību.

De Blasio savā kampaņā pievērsis uzmanību vidusšķiras problēmām un plaisai starp pilsētas bagātajiem un nabadzīgajiem slāņiem, kas pēdējos gados kļuvusi arvien plašāka.

Multikulturālajā Ņujorkā de Blasio popularitāti palīdzējusi iemantot arī viņa ģimene - melnādainā sieva, kura kādreiz bijusi lesbiete, un divi pusaugu bērni.

Pirms gada de Blasio bija salīdzinoši mazpazīstams politiķis, un viņam nācās smagi pacīnīties, lai uzvarētu Ņujorkas mēra demokrātu kandidāta priekšvēlēšanās. Analītiķi pieļauj, ka tieši tāpēc viņš spējis pārliecinoši aizsteigties priekšā republikāņu kandidātam Lotam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits