Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Opozīcijai bažas par Lukašenko ģimeni

Sieviešu stāvoklis Baltkrievijas sabiedrībā esot nožēlojams, un to vislabāk parādot Valsts prezidenta Aleksandra Lukašenko ģimenes dzīve, šonedēļ paziņojuši cilvēktiesību aizstāvji, kuri uzskata, ka Baltkrievijā esot novērojama «agresīva atmosfēra pret sievietēm», ko uzspiežot valsts vadība.

Organizācija Sieviešu neatkarīgā demokrātiskā kustība uzsver, ka Baltkrievijā sievietes nepiedalās procesos, kur tiek pieņemti lēmumi, kas ietekmē visas valsts dzīvi. Valdībā esot tikai viena ministre, bet nevienu valsts apgabalu nevada sieviete. Pēdējā laikā trīskārt esot samazinājies daiļā dzimuma pārstāvju skaits valstij piederošo saimniecību jeb kolhozu vadībā.

Politiskā mocekle

Kustības vadītāja Ludmila Petina uzskata, ka baltkrievu sieviešu apspiešanai ir jāpieliek punkts, tādēļ, pirmkārt, esot jātiek skaidrībā ar A. Lukašenko ģimenes dzīvi, kuras apspriešana Baltkrievijā ir tabu. «Man šķiet, ka ir pienācis laiks uzdot jautājumu par pirmās personas lomu mūsu valstī. Katrā valstī prezidenta ģimenes stāvoklis nav personīgā, bet visas sabiedrības lieta,» domā cilvēktiesību aizstāve.

Katram Baltkrievijas iedzīvotājam ir zināms, ka A. Lukašenko oficiāli ir sieva, vārdā Gaļina, no kuras Eiropas pēdējam diktatoram ir divi pieauguši dēli Dmitrijs un Viktors. Tomēr reti kurš baltkrievs ir redzēji vaigā sievieti, kura Aleksandram Grigorjevičam esot iekritusi sirdī jau skolas gados.

Kopš 1994. gada, kad A. Lukašenko pirmo reizi kļuva par Baltkrievijas prezidentu, Gaļina nekad nav pavadījusi vīru oficiālajos pasākumos un devusies viņam līdzi ārvalstu vizītēs. Kādā no retajām sarunām ar medijiem Baltkrievijas pirmā lēdija esot teikusi, ka viņai uz to «nevelkot».

Par G. Lukašenko ir zināms tikai tas, ka viņa dzīvo vienkāršu dzīvi Mogiļevas apgabala Rižkoviču ciemā. Reiz britu presē esot parādījies foto, kurā viņa redzama, slaucot govi. L. Petina uzskata, ka G. Lukašenko ir «politiskā mocekle», kura tiekot «izolēta no sabiedrības», raksta NEWSru.

Nākamais prezidents

A. Lukašenko dzīvē bez Gaļinas liela nozīme ir vēl kādai sievietei - viņa bijušajai personīgajai ārstei Irinai Abeļskai, kura tiek uzskatīta par prezidenta sešus gadus vecā ārlaulības dēla Nikolaja māti. Pats A. Lukašenko apgalvo, ka dēlu viņam esot dāvājis Dievs.

Kad pērn pasliktinājās Krievijas un Baltkrievijas attiecības, Kremļa kontrolētajā televīzijas kanālā NTV tika demonstrēta A. Lukašenko nomelnojoša filma, kurā apgalvots, ka I. Abeļska sākotnēji bijusi prezidenta ārste, bet vēlāk kļuvusi par «diktatora mīļāko». Pēc dažiem gadiem mīlestība beigusies un A. Lukašenko padzinis Irinu, bet Nikolaju paturējis sev.

Sieviešu tiesību aizstāve L. Petina ir sašutusi par šādu prezidenta rīcību. «Ja bērns nedzīvo ar savu māti, tad tā arī ir uzskatāma par vardarbību. Kas tā par ģimeni? Par kādām morālajām ģimenes vērtībām var runāt, kad mums ir tādi piemēri?» vaicā L. Petina.

Puisēns Koļa ir A. Lukašenko acuraugs, ar kuru kopā viņš nereti ierodas uz dažādiem pasākumiem. Piemēram, šogad 1. septembrī prezidents bija līdzās jaunākajam dēlam pirmajā skolas dienā, bet pirms dažiem gadiem Nikolajs kopā ar tēvu apmeklēja Romas pāvestu Benediktu XVI. 2007. gadā A. Lukašenko paziņoja, ka pastarītis kļūs par viņa pēcteci Baltkrievijas prezidenta krēslā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits