Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Aculiecinieks: Vētras spēks Čehijā pielīdzināts orkānam

Lai arī Prāgā dzīvojošajam Robertam Šulcam strauji mainīgie laikapstākļi šogad esot ierasta lieta un ceturtdienas vētru Čehijā viņš īsti neesot izjutis, meteorologi tās spēku un postījumu apmēru pielīdzinājuši 2007.gada orkānam Kirils.Kā portālam Diena.lv pastāstīja R.Šulcs, šādas vētras šogad Centrāleiropas iedzīvotājiem esot pagalam ierastas un dienas kārtība – visu dienu neciešams karstums, bet vakarā – vējš, lietus, negaisi – neesot nekas pārsteidzošs.

Turklāt ceturtdien visi gaidījuši, vai termometrs uzrādīs jaunu temperatūras rekordu (kas patiesi arī tika sasniegts), tāpēc pēkšņais lietus un vējš nācis vairāk kā atvieglojums pēc neciešamā karstuma.R.Šulcs, vētrai sākoties, patvēries krogā, kur kādu brīdi priecājies par dabasskatiem. Pēc stundas, it kā nekas nebūtu noticis, «spīdēja saule un par notikušo liecināja peļķes un milzu kvantums lapu, zaru un sīku priekšmetu uz ielām», stāsta R.Šulcs. Patiesos vētras postījumu apmērus viņš uzzinājis vakarā no ziņām: vēja stiprums pielīdzināts 2007.gada orkānam Kirils, ugunsdzēsēji saņēmuši 500 izsaukumus, galvenokārt saistītus ar nogāztiem kokiem, apturēts lidostas darbs, paralizēta vilcienu satiksme uz Pilzeni un Bratislavu.

Jau ziņots, ka stiprs lietus un vētra, kas ceturtdienas vakarā plosījās Čehijā un Polijā, prasījusi vismaz astoņu cilvēku dzīvības, šodien ziņo interneta portāls spiegel.de.

Vētra sākās ceturtdienas vakarā, vēsta Agence France-Presse. Polijā lielajā vējā, kas sasniedzis vētras spēku, gājuši bojā četri cilvēki, ziņo aģentūra. Vēl daži cilvēki nogalināti, krītot kokiem. Savukārt desmitiem cilvēku guvuši ievainojumus. 17 cilvēki cietuši no strāvas triecieniem, kad vējš sarāvis elektrolīnijas.

Visvairāk vētrā cietusi Polijas pilsēta Vroclava, kurā fiksēti vismaz 800 ziņojumi par dažādiem posta darbiem, ko paveikusi vētra.

Čehijā vētra visvairāk izpostījusi elektropārvades līnijas valsts galvaspilsētā Prāgā. Tāpēc tikusi pārtraukta pat dažu tramvaja līniju darbība.

Šodien dienas gaitā arī Latvijā meteorologi sola visā valstī lietu, vietām iespējami stipri negaisi ar pamatīgam lietusgāzēm un brāzmainu vēju. Vidzemē un Latgalē pēcpusdienā daudzviet gaidāmas stipras lietusgāzes ar pērkona negaisu, iespējama krusa.

Latvijā pūtīs dienvidaustrumu, dienvidu vējš, kas, sākot no Kurzemes, pāries dienvidrietumu, rietumu vējā 4-8 m/s, brāzmās 13 m/s, bet negaisa laikā Vidzemē un Latgalē iespējamas vēja brāzmas pat ar vētras spēku.

Kā vēsta Latvijas meteodienests, valsts austrumu rajonos trīs stundu laikā var nolīt vairāk nekā 32 milimetri lietus, kas būtu vismaz puse mēneša normas.

(papildināta ar aculiecinieka stāstīto)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits