Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Klimovičs: Gruzija seko rietumvalstu reakcijai

Gruzijā otrdienas vakarā sācies vēl viens mītiņš, uz kuru Tbilisi pulcējušies liels skaits cilvēku. Mītiņā redz plīvojam arī Latvijas, Lietuvas un Igaunijas karogus, kā arī Ukrainas un ASV karogu, pa telefonu no Gruzijas stāsta _Dienas _speciālkorespondents Atis Klimovičs.

Viņš vēsta, ka vietējie Gruzijas televīzijas kanāli rūpīgi seko līdzi rietumvalstu reakcijai. Žurnālisti Gruzijā stāsta, ka pašreiz stingrāka pozīcija vērojama no rietumiem, pirmkārt jau no ASV, bet Eiropas Savienības valstu nostāja vēl ir nenoteikta. Tiekot vēstīts, ka Baltijas valstis ir tās, kas mēģinot panākt stingrāku nostāju, bet Vācijai, Itālijai un Spānijai ir atšķirīga nostāja.

Eiropas Savienības (ES) valstu līderi, viņu vidū arī Latvijas premjers Ivars Godmanis, Tbilisī varētu sasniegt pēc aptuveni divām stundām. Lidmašīna ar vairāku valstu līderiem nosēdusies Baku un tālāk amatpersonas ceļu turpina aptuveni 50 automašīnu kolonnā. Paredzams, ka amatpersonas vēl šovakar tiksies ar Gruzijas līderi Mihailu Saakašvili. Pagaidām nav zināms, cik ilgi Gruzijā uzturēsies Latvijas premjers Ivars Godmanis.

Ar auto ceļu uz Tbilisī veic arī Igaunijas, Polijas, Ukrainas un Lietuvas prezidenti. Viņi, pēc M.Saakašvili teiktā, atlidojot tāpēc, ka zinājuši — ir bijuši draudi «mūs bombardēt, viņi vēlas izteikt atbalstu».

Tikmēr Gruziju ir sasniedzis ES prezidējošās valsts Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, kurš otrdien ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu vienojās par principiem Dienvidosetijas un Abhāzijas krīzes noregulēšanai. Ja Gruzija tam piekritīs miera sarunas tiks turpinātas.

Jau ziņojām, ka dienas vidū Tbilisē centrā jau notika viens mītiņš, kas sekoja drīz pēc tam, kad Krievijas armija bija veikusi aviācijas uzlidojumus Gori pilsētai. Tautas sapulcē, kur izskanēja okupācijas nosodījums, bija ieradies liels skaits cilvēku, kā arī redzami gruzīnu inteliģences pārstāvji.

Nobeigumā emocionāli runāja Gruzijas prezidents M.Saakašvili. Gruzijas valsts galva aicinājis iedzīvotājus turpmāk uz nevardarbīgu pretošanos.

«Gruzijai ir maza armija, bet te sanākušo civiliedzīvotāju armija ir daudz lielāka,» teicis M.Saakašvili. Un tieši tā, pēc viņa vārdiem, būtu Gruzijas neatkarības garantētāja.

M.Saakašvili arī paziņoja, ka parlamentā šodien pieņemts lēmums par izstāšanos no NVS. «Mēs atvadāmies no PSRS uz visiem laikiem un prasām, lai to darītu arī ukraiņu un citas šajā organizācijā esošās valstis. Mēs paziņojam, ka Abhāzija un Osetija ir okupētas teritorijas. Šādi tanki savulaik iegāja arī Budapeštā Ungārijā, Čehijā un Afganistānā, taču tur neko nespēja izdarīt, un arī mūs neuzvarēs,» teica M.Saakašvili.

(papildināts ar pirmajām rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KAS NOTIKA OTRDIEN

Krievijas prezidents Medvedevs paziņo, ka Krievija izbeidz operāciju pret Gruziju

Bušs brīdina Krieviju negāzt Gruzijas valdību

Gruzijas vēstnieks ir iesniedzis Ārlietu ministrijai notu ar lūgumu sniegt militāro palīdzību

ES un Krievija Gruzijai piedāvā krīzes noregulējuma principus

NATO sanāksme otrdien beidzas bez kopīga paziņojuma par Gruziju

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits