Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

papildināts (22:05) - Kijevā protestētāji sola atsākt uzbrukumus prezidenta neatkāpšanās gadījumā

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs un opozīcijas līderi piektdien parakstījuši vienošanos par krīzes noregulējumu valstī.

Vienošanās parakstīta Ukrainas prezidenta pilī, klātesot Eiropas Savienības (ES) pārstāvjiem - Polijas ārlietu ministram Radoslavam Sikorskim, viņa Vācijas kolēģim Frankam Valteram Šteinmeieram, kā arī Francijas Ārlietu ministrijas Kontinentālās Eiropas departamenta vadītājam Ērikam Furnē.

Piektdien vakarā pūlis Kijevā Neatkarības laukumā izsvilpis Ukrainas opozīcijas partiju līderus Arsēniju Jaceņuku, Vitāliju Kļičko un Oļegu Tagņiboku, kuri pēc parlamenta sēdes piektdienas vakarā ieradās Kijevas Neatkarības laukumā brīdī, kad tur notika publiska atvadīšanās no iepriekšējās dienas sadursmēs bojāgājušajiem protestētājiem.

Pēc tam viens no tā dēvētā Maidana aktīvistiem, pārtraucot Kļičko uzrunu, nolasīja ultimātu Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam, kurā tam tika dots laiks līdz sestdienai plkst.10, lai atkāptos no amata, pretējā gadījumā solot ar ieročiem rokā doties uzbrukumā, paziņoja aktīvists.

Laukumā esošie cilvēki šo paziņojumu sveica ar ovācijām. 

Tikmēr Krievijas cilvēktiesību ombuds Vladimirs Lukins, kuram Krievijas prezidents Vladimirs Putins bija uzticējis uzņemties starpnieka lomu sarunās, vienošanās parakstīšanas brīdī nebija klāt.

To parakstīja Janukovičs un trīs opozīcijas līderi - Vitālijs Kļičko, Arsēnijas Jaceņuks un Oļegs Tjagņiboks.

Vienošanās paredz pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas, kā arī prezidenta pilnvaru samazināšanu.

Vienošanās mērķis ir pielikt punktu trīs mēnešus ilgušajai krīzei, kas prasījusi jau teju simts cilvēku dzīvības.

Komentējot vienošanās parakstīšanu, Sikorskis atzina, ka tādējādi dota iespēja miermīlīgai situācijas attīstībai Ukrainā.

Vienošanās parakstīšana paver Ukrainai iespēju veikt reformas un tuvoties ES, viņš norādīja.

Ukrainas parlaments piektdien pieņēmis likumu par 2004.gada konstitūcijas atjaunošanu. Par šādu lēmumu nobalsoja 386 deputāti, atturējās viens, nebalsoja desmit deputāti. Likumprojekts tika izskatīts bez debatēm. Par likuma pieņemšanu bija vajadzīgs saņemt vairāk par 300 balsīm. Pēc likuma pieņemšanas deputāti nodziedāja himnu.

Tikmēr Viņņicas apgabalā, Ukrainas rietumos, divu rajonu centros nogāzti Ļeņina pieminekļi, vēsta tīmekļa medijs Viņņica.info. Pieminekļi noziedzīgā lielinieku režīma pirmajam vadonim nogāzti Iļincos un Kaļinovkā.

"Arī Viņņicas apgabala rajona centrs Kaļinovka negulēja un 21.februārī nogāza vadoni," vēsta medijs.

Iepriekš Ļeņina pieminekļi Ukrainā iznīcināti Žitomirā un Bojarkā, kā arī Brovaros. Vēl 8.decembrī Ļeņina piemineklis tika nogāzts Kijevas Besarābijas laukumā.

Jau ziņots, ka Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs piektdien paziņoja, ka izsludina prezidenta pirmstermiņa vēlēšanas un atgriešanos pie 2004.gada konstitūcijas.

Ukrainas iekšējā karaspēka karavīri piektdien atkāpās no pozīcijām ap valsts parlamenta ēku Kijevā. Kā vēsta Ukrainas mediji, karavīri steidzīgā kārtā sasēdināti autobusos un devušies prom. Iepriekš Ukrainas parlamenta deputāte no partijas UDAR Marija Matiosa ap ēku izvietotajiem karavīriem nolasīja lēmumu par "pretterorisma operācijas" apturēšanu.

Ukrainas varas partijas pārstāvošie deputāti steidz pamest Ukrainu, ņemot līdzi arī savas ģimenes. Obozrevatetel vēsta, ka no Kijevas Žuljanas lidostas VIP termināļa ceturtdien izlidojis jau 51 čarterreiss ar cilvēkiem, kas vēlas pamest Ukrainu. Obozrevatetel rīcībā esošā informācija liecina, ka viena no lidmašīnām, kas devusies uz Austriju, nav saņēmusi atļauju nolaisties Vīnē un bijusi spiesta atgriezties Kijevā. Savukārt citai lidmašīnai nav ļauts nosēsties vairākās Vācijas lidostās. 

(Pievienotas 3. līdz 5.rindkopas) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits