Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Par Argentīnas prezidentu kļuvis labējo kandidāts Havjers Milejs

Argentīnā svētdien prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis labējo kandidāts Havjers Milejs, kas bieži tiek salīdzināts ar bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu un kādreizējo Brazīlijas prezidentu Žairu Bolsonaru.

Vēlēšanu pirmajā kārtā pirms četrām nedēļām, kurā bija vēl trīs kandidāti, 51 gadu vecais ekonomikas ministrs Serhio Masa, kas pārstāv pie varas esošos kreisos populistus, ieguva 36,6% balsu, bet 53 gadus vecais Milejs - 29,9% balsu.

Otrajā kārtā Milejs ieguva 55,7% balsu, bet Masa - 44%.

"Šodien sākas Argentīnas rekonstrukcija. Šodien sākas Argentīnas pagrimuma beigas," savā uzvaras uzrunā teica Milejs. "Dekadences modelim ir pienācis gals. Atpakaļceļa nav."

Mileja pārstāvētā partija "Brīvība uz priekšu!", kuru viņš nodibināja 2021.gadā, ir sociāli konservatīva, taču ekonomikas jautājumos uzskatāma par liberālu.

Pašreizējais prezidents Alberto Fernandess, kurš kļuvis ļoti nepopulārs, pavasarī paziņoja, ka nekandidēs uz otru piecu gadu termiņu.

Latīņamerikas trešā lielākā ekonomika pēdējā gada laikā piedzīvojusi inflācijas palielināšanos līdz 140%, valstī pieaugusi nabadzība un kritusies nacionālās valūtas peso vērtība. Valdība, cīnoties pret valūtas rezervju samazināšanos, ieviesusi stingru valūtas kontroli un noteikusi uzņēmumiem augstākus importa nodokļus.

Neapmierinātība ar pašreizējo valdību, ko veido peronistu koalīcija "Tēvzemes savienība", kā arī ar opozīcijā esošo koalīciju "Kopā par pārmaiņām" pavērusi iespējas Milejam. Viņš solījis "pielikt punktu parazītiskajai, zaglīgajai, bezjēdzīgajai politiskajai kastai", kā arī paziņojis, ka vēlas likvidēt Centrālo banku, peso vietā apgrozībā ieviest ASV dolāru, aizliegt abortus, liberalizēt ieroču tirdzniecību un atvērt tirgu cilvēku orgānu tirdzniecībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits