Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Pārdots!

Bagāti ķīnieši sākuši aizrauties ar slavenu piļu un vīna darītavu pirkšanu Francijā

Ja runā par dziļām franču saknēm, reti kas var konkurēt ar Rišeljē pili. To 1632.gadā nopirka kardināls Rišeljē, karaļa Luija XIII ministrs jeb mūsdienu izpratnē premjers. Īpašumā bija vīnadārzi un, protams, pati pils, kurā kardināls izmitināja savu mīļāko. Pārdesmit gadu vēlāk šī apvidus vīni, arī Rišeljē pils ražojumi, kļuva ļoti iecienīti nākamā karaļa Luija XVI galmā. Kopš tiem laikiem zīmols Chteau Richelieu ar savu garo vēsturi ir Fronsakas apgabala lepnums.

Taču laiki mainās. Arī Fronsakā, kas stiepjas Dordoņas upes krastā aptuveni 30 km uz ziemeļaustrumiem no Bordo. Pagājušajā mēnesī gan pili, gan vīnadārzus nopirka ķīniešu nekustamo īpašumu firma, kas galvenokārt strādā Honkongā un Pekinā.

Pēdējā gada laikā šis ir jau otrais darījums, ka par diezgan prāvu summu tiek nopirkts gabaliņš Francijas vēstures. Pērn cita ķīniešu firma Longhai iegādājās Laturas Lagēnas pili. Tajā jau sākta plaša restaurācija par vairākiem miljoniem dolāru, jo jaunie īpašnieki pili vēlas reklamēt kā ideālu kāzu vietu turīgiem ķīniešu jaunlaulātajiem, bet Ch?teau Latour-Laguens vīnus — kā ekskluzīvu preci.

Vietējie nekustamo īpašumu mākleri lēš, ka abi darījumi ir vairāku miljonu dolāru vērti. Sarunās iesaistītie cilvēki vēsta, ka ķīnieši bija gatavi maksāt lielas summas bez šaubīšanās, jo zina, ka līdz ar ēkām nopērk arī vēsturi, eleganci un tradīcijas. Kaut ko tādu, ko pašu mājās nežēlīgi noplicinājusi komunisma celtniecība un kultūras revolūcija. Abas firmas plāno reklamēt vīnus Ķīnas jaunbagātniekiem, kuru valstī ar 1,3 miljardiem iedzīvotāju kļūst arvien vairāk. Izskatās, ka uz otru pasaules pusi zaļajās pudelēs ceļos nevis parasts vīns, bet gan īsts zelts.

Vīna ražošanas konsultants Stefans Tutunži zina stāstīt, ka pili Bordo apkaimē meklē arī trešā ķīniešu kompānija.

"Ķīna ir mūsu nākotne," secina vīna mārketinga speciāliste Sofija Ruso. Pēc viņas uzskatiem, tas ir veids, kā franču vīniem izdzīvot globalizācijas laikmetā, jo nav noslēpums, ka tos pēdējā laikā arvien vairāk izkonkurē lētāki un nebūt ne sliktāki Jaunās pasaules vīni. Pašu Ruso firma Longhai nolīgusi uzraudzīt Laturas Lagēnas pils renovāciju.

PIE TEIKŠANAS ĶĪNIEŠU KUNDZES


Daudzus pārsteidzis fakts, ka pilis ķīniešiem pārdotas bez lielas vaimanāšanas. Daži mazākie vīndari esot pukstējuši, taču lielās firmas un tirgotāji apzinās, ka pircēji no Austrumiem ir jauna iespēja, nevis drauds.

Turklāt Bordo ir pierasts pie ārzemniekiem. Savulaik šis vēsturiskais vīna reģions piederēja Anglijas tronim. Pēdējā laikā te aktīvi rosās gan britu, gan nīderlandiešu biznesmeņi. "Kā ārzemnieks es te jūtos kā zivs ūdenī," saka Arjens Pens. Viņš ir bijušais aviosabiedrības menedžeris, kurš pēc nodarbošanās maiņas kādu laiku pārvaldīja Rišeljē pili, bet tagad to pārdevis ķīniešiem.

Kad pārdošanai tika izlikta Laturas Lagēnas pils, bez ķīniešiem to pietiecās pirkt arī Luksemburgas grāfiene, kāds beļģu investors un maltiešu biznesmenis. Patiesībā vairāk nekā puse no Bordo reģiona pilīm pēdējos gados ir pārdotas ārzemniekiem.

Tagad Laturas Lagēnas pili un vīna saimniecību ar vietējo speciālistu palīdzību pārrauga jauna ķīniešu sieviete Čana Haijaņa, kuras tēvam pieder firma Longhai. Ch?teau Latour-Laguens līdz šim saražoja 150 000 pudeļu vīna gadā un iekļaujas to vīnotavu vidū, kuras drīkst izmantot Bordeaux vai Bordeaux Supérieur nosaukumus jeb apelācijas. Pretendēt uz Fronsakas vai tuvējās Sentemiljonas apelāciju, kas jau pirmām kārtām pašā Francijā tiek uzskatīta par prestižāku vīna klasi, ķīniete nemaz negrasās. Viņa jau tagad savā dzimtenē atvērusi viesnīcu ar nopirktās vīna darītavas vārdu un izveidojusi vīna bāru ķēdi. Ienākumi esot labi. Savukārt Laturas Lagēnas pils pēc renovācijas būs augstas klases viesnīca, kura īpaši tiks reklamēta Ķīnā.

Līdzīgi plāni ir arī Rišeljē pilī. Līdz šim tur bija bed & breakfast ar piecām viesu istabām, bet nākotnē tā pārtaps par viesnīcu. Ch?teau Richelieu gadā saražo 70 000 pudeļu vīna, un tas jau iekļauts prestižajā Fronsakas apelācijā. Arī šīs pils jaunā pārvaldniece ir jauna ķīniešu sieviete, kuru vietējie pazīst tikai kā Annas kundzi. Arī Annai vairāk par vīna statusu interesē vēsturiskais mantojums. Tas uzkrītoši izpaudies pils pirkšanas sarunās, kuras ievilkušās astoņu mēnešu garumā un kurās pati Anna uzdevusi daudzus jautājumus par šo tēmu. Viņa pieprasījusi sagādāt dokumentus, kas pierāda, ka pirmais cietoksnis šajā vietā uzbūvēts jau VIII gadsimtā, un oficiālu apstiprinājumu tam, ka vīna darītavas labākais vīns La Favorite tik tiešām nosaukts par godu Rišeljē mīļākajai.

Ar attiecīgu dokumentu meklēšanu neesot īpaši veicies. Tad pārdevēji lūguši Fronsakas mēru uzrakstīt vēstuli par pils vēsturi un uzspiest tai oficiālu zīmogu. Ķīnietei šāds risinājums esot bijis pieņemams.

Viens no pirmajiem jaunās saimnieces lēmumiem bija nomainīt moderno Ch?teau Richelieu etiķeti, kas uz pudelēm parādījās tikai pirms dažiem gadiem. Annas kundze grib, lai pudeles rotā tādas pašas uzlīmes kā 1632.gadā, kad pili nopirka kardināls Rišeljē.

"Viņai tik tiešām interesē tradīcijas," saka kāds pils darbinieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits