Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Peilina atjauno republikāņu cerības

ASV viceprezidenta amata kandidāte uzbrūk Obamam, presei un Krievijai. Ugunīgā potenciālās ASV viceprezidentes Sāras Peilinas runa republikāņu kongresā ir sapurinājusi partiju un izgaisinājusi šaubas par Džona Makeina palīga izvēli, ceturtdien gandrīz vienbalsīgi secināja gan republikāņu politiķi, gan vietējie analītiķi.

Viņi norāda, ka līdz šim mazpazīstamā Aļaskas štata gubernatore izteicās krietni pārliecinošāk par pieredzējušākajiem kolēģiem un varētu būt atjaunojusi balsotāju ticību republikāņu spējām vadīt valsti. Demokrātu partijas delegācijas arī oficiāli izvirzīja Dž.Makeinu par savu kandidātu ASV prezidenta vēlēšanām.

Neatkarība ar naftu


Trešdienas vakara runā S.Peilina lielāko uzmanību veltīja demokrātu kandidātam Barakam Obamam, vainojot viņu iedomībā un divkosībā, vēsta CNN. "Politikā ir cilvēki, kas izmanto pārmaiņas, lai veicinātu savu karjeru. Un ir tādi kā Džons Makeins, kurš izmanto savu karjeru, lai veicinātu pārmaiņas," sacīja S.Peilina. Viņa gan atzina B.Obamas oratora talantu, taču piebilda: "Viegli piemirst, ka viņš ir uzrakstījis divus memuārus, bet tā arī nav pieķēries nevienam lielākam likumam vai reformu plānam." Demokrātu kandidāta pārstāvji ceturtdien noraidīja pārmetumus un uzsvēra, ka viņas runu sarakstījis Džordža V.Buša padomnieks Metjū Skallijs un tā "izklausās tieši tāpat kā tie nevajadzīgie, negodīgie uzbrukumi, kurus pēdējos astoņos gados tik bieži esam dzirdējuši no Džordža Buša".

Ārpolitiku runā S.Peilina pieminēja tikai pastarpināti, stāstot par nepieciešamību nodrošināt ASV enerģijas neatkarību ar jauniem naftas urbumiem. "Skatoties, kā Krievija Kaukāzā vēlas kontrolēt svarīgu gāzesvadu, lai sadalītu un iebiedētu savus Eiropas sabiedrotos, kā ieroci izmantojot enerģiju, kļūst skaidrs, ka mēs nedrīkstam paļauties tikai uz ārvalstu enerģijas piegādātājiem."

Palīdzēs Makeinam


S.Peilinas kritiku trešdien izpelnījās arī, viņasprāt, pārlieku kritiski noskaņotie masu mediji: "Es neesmu pastāvīgā politiskā establišmenta locekle. Un pāris pēdējās dienās esmu ātri sapratusi - ja tu neeesi pārliecinoši labs Vašingtonas elites biedrs, tevi kā kandidātu medijos tādēļ vien uzskatīs par neatbilstošu. Taču man ir kāds jaunums visiem šiem žurnālistiem un komentētājiem: es nedodos uz Vašingtonu, lai iegūtu viņu atbalstu, es dodos uz Vašingtonu, lai palīdzētu šīs valsts iedzīvotājiem!"

S.Peilinas partijas biedrs Maiks Hakabī paziņoja, ka ir noguris no tiem, kas runā par S.Peilinas pieredzes trūkumu. "Viņa ieguva vairāk balsu, kandidējot uz Aļaskas pilsētas Vasilas mēra amatu, nekā demokrātu viceprezidenta amata kandidāts Džo Baidens, mēģinot iegūt nomināciju uz ASV prezidenta kandidāta amatu."

Ceturtdien vakarā pēc vietējā laika republikāņu kongresā uzstājās arī Džons Makeins, kuru trešdien partija oficiāli izvirzīja prezidenta amatam. Pēc pagājušonedēļ notikušā demokrātu kongresa viņa popularitāte bija ievērojami mazinājusies, un S.Peilina varētu palīdzēt viņam uzvarēt vairākos "šaubīgajos" štatos, Reuters sacīja Emorija universitātes politikas zinātņu profesors Merle Bleks. "Viņa visur iegūs atbalstītājus. Viņai ir izdevies uzrunāt Republikāņu partijas vēlētājus spēcīgāk nekā jebkuram citam kopš Ronalda Reigana laikiem," apgalvoja M.Bleks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits