Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Pekinas bezvadu un drošības spēles

Olimpiādes rīkotāji apņēmušies piegādāt pārraides līdzjutējiem tieši kabatā
Kad sengrieķu olimpisko spēļu dalībnieki uzvarēja kādā disciplīnā, viņu vārdu ierakstīja pergamentā un nākamajās dienās vai pat nedēļās nolasīja pilsētu tirgus laukumos. Kad pēc pāris nedēļām tiks pasludināti pirmie Pekinas vasaras spēļu čempioni, viņu vārds miljardiem pasaules iedzīvotāju būs zināms jau dažas sekundes pēc triumfa vai nu datora ekrānā vai mobilajā tālrunī.

Pateicoties modernajām tehnoloģijām, visu nesenāko sporta forumu rezultāti ļoti operatīvi nonākuši pie līdzjutējiem. Taču Pekinas olimpiādes rīkotāji ir pārliecināti, ka izdosies pārsteigt pasauli ar pirmo "bezvadu olimpiādi".

Šīm spēlēm varēs sekot līdzi pat tie, kuri dienā būs darbā vai parkā. Honkongas kompānija i-Cable, amerikāņu NBC, japāņu NHK un Ķīnas CCTV ir pirmās olimpisko spēļu vēsturē, kurām ļauts translēt pārraides jaunajos medijos jeb internetā. Skatītāji par brīvu varēs pieslēgties šo raidsabiedrību mājaslapām un skatīties sacensības kaut mobilajos tālruņos, jo daudzu pilsētu varas iestādes apsolījušas uz foruma laiku uzstādīt brīvos bezvadu interneta piekļuves punktus. Mobilo sakaru operators China Mobile apsolījis apgādāt ar tiem teju visu Pekinu un citas Ķīnas pilsētas, ziņo žurnāls Business Week.

"Mēs rādīsim spēles internetā un mobilajos telefonos," aģentūrai Siņhua apstiprināja par Pekinas spēļu pārraidēm atbildīgā amatpersona Manolo Romero. Ieguvēji būs arī televīzijas skatītāji, jo Pekinas spēles būs viens no pirmajiem sporta forumiem, kas tiks filmēts ar augstas izšķirtspējas kamerām.

"Kādreiz cilvēki varēja vērot to tikai televīzijā, bet mēs dodam viņiem iespēju sasniegt olimpiādi jebkurā laikā, jebkurā vietā," savu saimnieku padarīto lepni reklamē i-Cable preses pārstāve Īvija Nga.

Paša izvēlēts skatpunkts


"Modernām tehnoloģijām piemīt spēja piegādāt tos rezultātus, kurus cilvēki vēlas redzēt, nevis apkraut skatītāju ar to, ko nolemj translēt raidsabiedrība," aģentūrai AP galvenās atšķirības starp modernajām un, piemēram, 1990.gadu spēlēm izskaidro Honkongas tehnoloģiju konsultants Denuls Vilss: "YouTube būs pārpludināts jau nākamajā dienā. Jūs varēsiet atgriezties pagātnē un aplūkot to no 8 000 citiem leņķiem."

"Nākotnē televīzija būs datorā. Tuvojoties 2010.gada pasaules kausam futbolā un 2012.gada olimpiādei, interneta skatītāju skaits pieaugs. Jaunieši kļūs atkarīgi no interneta. Tā vietā, lai ietu mājās un skatītos TV, viņi visu laiku pavada pie datora," Honkongas Zinātnes un tehnoloģiju universitātes profesors Garijs Čens ir pārliecināts, ka tuvākajos gados TV loma mazināsies.

Kā zem lupas


Tehnoloģijas ieņems svarīgu lomu arī plašākai sabiedrībai slēgtās telpās. Piemēram, Pekinas ielas filmēs kompānijas IBM izstrādātā Smart Surveillance System jeb S3, kuras uzdevums ir meklēt aizdomīgas pazīmes nofilmētajā materiālā un brīdināt kārtības sargus par teroristiem vai huligāniem, ziņo laikraksts The New York Times.

Tas nebūs viss, jo virs spēļu norises vietām lidināsies bezpilota izlūklidmašīnas, kas filmēs stadionos notiekošo. Metru garie un aptuveni 150 tūkstošus ASV dolāru vērtie lidaparāti spēj pielidot pietiekami tuvu vajadzīgajai vietai un uzņemt policistus interesējošos attēlus.

Tehnoloģijas sasniegumi gozēsies arī stadionos. Piemēram, izmantošanas atļauju saņēmuši gan Speedo revolucionārais peldkostīms LZR Racer, kas mazinot ūdens pretestību, gan līdzīgi konkurentu Arena, Adidas un Mizuno ražojumi. 550 dolāru vērtais LZR Racer līdz šim izpelnījies lielāko uzmanību, jo sadarbībā ar NASA zinātniekiem izstrādātā apģērba šuves vietas ir sakausētas ar ultraskaņu, un tas pieguļot ķermenim tik cieši, it kā būtu otrā āda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits