Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pērn no vardarbības cietuši 454 humānās palīdzības sniedzēji

Pagājušajā gadā no vardarbības cietuši 454 humānās palīdzības sniedzēji, savukārt vairāk nekā trešdaļa upuru tikuši nogalināti, atzīmējot pasaules humānās palīdzības dienu, uzmanību vērsusi Eiropas Komisija (EK).Kā norādījusi EK, galvenais uzbrucēju mērķis lielākoties ir humāno misiju vietējie darbinieki, jo tikai viens upuris no katriem sešiem tika klasificēts kā starptautiskās humānās palīdzības sniedzējs, taču aizvien vairāk palīdzības sniedzēju nonāk nedrošās situācijās un riskē saskarties ar vardarbīgu uzbrukumu.

Afganistāna nedrošības ziņā ir saraksta priekšgalā ar 400 starpgadījumiem laikposmā no 1997. līdz 2013.gadam. Kopš 2010.gada vidus humānās palīdzības sniedzēji Afganistānā katru mēnesi ir cietuši no vardarbības. Šā gada jūnijā astoņi nevalstisko organizāciju (NVO) atmīnētāji gāja bojā un trīs citi tika ievainoti mīnu lauka neitralizācijas laikā.Tāpat par vienu no nedrošākajām valstīm humānās palīdzības sniegšanai atzīta Somālija, tur pērnā gada decembrī bruņoti vīri nogalināja četrus ārstus, kuri bija ceļā uz klīniku. Tajā pašā uzbrukumā tika nogalināti divi miesassargi, kā arī sīriešu ārsts un somāliešu ārsts."Pieaugošais konfliktu skaits un to mainīgais raksturs padara situāciju pasaulē arvien nestabilāku. Tuvajos Austrumos notiek nežēlīga vardarbība, un nav sagaidāms, ka tuvākajā laikā mierīgo civiliedzīvotāju ciešanas beigsies. Āfrikā, no Mali rietumos līdz Somālijai austrumos, pāri Nigērijas ziemeļiem, Centrālāfrikas Republikai un Dienvidsudānai miljoniem civiliedzīvotāju ir iesprostoti konflikta zonā, kuru daļēji veicinājis etniskais un reliģiskais naids. Palīdzības sniegšana neaizsargātajiem bērniem, sievietēm un veciem cilvēkiem kļūst aizvien sarežģītāka," atzina par starptautisko sadarbību, humāno palīdzību un reaģēšanu krīzes situācijās atbildīgā Eiropas komisāre Kristalīna Georgijeva."Šo problēmu dēļ humānās palīdzības sniedzējiem kļūst aizvien bīstamāk darīt savu darbu. Pret viņiem vērsto uzbrukumu skaits kopš 2003. gada ir četrkāršojies. Pērn katru mēnesi tika nogalināti vidēji 12 humānās palīdzības sniedzēji un vairāk nekā 10 tika nolaupīti. Katru nedēļu trīs humānās palīdzības sniedzējiem uzbruka, un viņi tika ievainoti," piebilda Georgijeva.Eiropas Savienība (ES) kopumā ir sniegusi humāno palīdzību vairāk nekā 40 gadus. 1992. gadā tā izveidoja Eiropas Kopienas Humānās palīdzības biroju (ECHO), "lai nodrošinātu, ka palīdzība tiek sniegta ātrāk un efektīvāk". ECHO 2010. gada februārī kļuva par Humānās palīdzības un civilās aizsardzības ģenerāldirektorātu, un Georgijeva tika iecelta par pirmo komisāri, kas atbildīga par starptautisko sadarbību, humāno palīdzību un reaģēšanu krīzes situācijās.Pašreizējo pilnvaru laikā EK katru gadu ir palīdzējusi vairāk nekā 120 miljoniem upuru, kas cietuši no dabas un cilvēku izraisītām katastrofām. Tas panākts, izmantojot mazāk nekā 1% no ES kopējā gada budžeta, kas ir nedaudz vairāk nekā 2 eiro no viena ES pilsoņa.Pasaules humānās palīdzības diena tiek atzīmēta par piemiņu upuriem uzbrukumā ANO galvenajai mītnei Bagdādē, Irākā 2003.gadā, kad tur bojā gāja 22 cilvēki, tostarp ANO īpašais pārstāvis Irākā Sergio Vieira de Mello.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits